Најновије

ГРАЂАНИ НА КиМ ПОЛА ГОДИНЕ БЕЗ ДИНАРА: Тешко функционишемо, ово је злочин

Зоран Стевић тврди да на путне трошкове потроши пола пензије, јер мора да путује у централну Србију да би подигао новац.

Пола године је прошло од забране употребе динара на Косову и Метохији, а грађани и даље не могу да подигну плате и пензије у својим местима, већ путују до најближег прелаза како би подигли своје зараде. Грађани са којима је екипа портала "Косово онлајн" разговарала кажу да се над њима врши злочин и да тешко функционишу.

Зоран Стевић тврди да на путне трошкове потроши пола пензије.

"Тешко је, идемо у централну Србију за пензију. Узму ми за такси, узму ми тамо за евре, пола пензије ми оде. Не надам се да ће се динар вратити, то што је прошло, више се не враћа", каже Стевић.

Милева Вучић истиче да због старости не може сама да путује и подигне пензију.

"Веома нам је тешко, поготову нама старијима, млади се ипак снађу. Мислим да је то злочин, прави злочин. Ћерка моја ради, па ми помаже да то средим, иначе ја не бих могла са мојим годинама да идем у централну Србију", наводи Вучић, додајући да је оптимиста да ће се на Косову и Метохији динар поново употребљавати.

Бојан Рајковић каже да је за њега нормално да на КиМ плаћа у еврима, али истиче да је најтеже пензионерима, који не могу сами по пензију.

"Свакако смо до сада радили у еврима и ја конкретно немам никаква примања везана за динаре. Највише проблема имају ови стари људи, пензионери, који не могу да иду у Србију да подижу новац, они имају највише проблема, плаћају такси, плаћају аутобус, малтретирају се, намуче се по овој врућини", казао је Рајковић.

Он није оптимиста да ће се динар поново употребљавати на Косову.

"Мислим да неће, ништа што је до сада укинуто није се вратило на старо", додао је Рајковић.

Једна пролазница истиче да се Срби јако тешко сналазе.

"Никако се не сналазимо, грозно. Како подижемо новац, тако што морамо да идемо у централну Србију. То је велики знак питања шта ћемо да радимо, треба да плаћамо пут, идемо тамо-овамо", истиче она.

Шефкет Бећири живи у Приштини, али свестан је какав је проблем настао услед забране употребе динара.

"Како се човек снађе, ако се снађеш да одеш до Рашке или до тог дела где има динара, ако не, живиш са овим што је наметнуто, шта има, са еврима. Верујем да ће се динар вратити, јер је валута симбол једног народа. Само је питање времена", рекао је Бећири.

ХИТНО ЗАСЕДАО САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ УН! Бојимо се да је регион на ивици свеопштег рата

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА