Најновије

МИСТЕРИЈА ШПИЈУНСКИХ ЛЕТОВА НАД СРБИЈОМ: Све активнији и све агресивнији - да ли се то нешто спрема!?

Не би било толико алармантно да се истовремено не припремају некакве војске и паравојске на Балкану, извиђање указује на то да су спремни и да војно решавају проблеме, оцењује Љубан Каран.
ЦИА, снајка... ЦИА!

ЦИА, снајка... ЦИА!

Узнемирава информација да је извиђачки авион за прикупљање обавештајних података и пресретање комуникација ЦЛ-650 „артемис”, који користи Ратно ваздухопловство Оружаних снага САД, поново летео око граница Србије и изнад Босне и Херцеговине, јер то подсећа на обавештајну припрему будућег ратишта и показује да постоји спремност да се „проблеми” на Балкану решавају војним путем. Овако официр Контраобавештајне службе (КОС) у пензији Љубан Каран коментарише то што је два пута, у размаку од осам дана, примећен лет „артемиса” око граница Србије и изнад БиХ и додаје да они извиђају, што подсећа на 1999. годину, када су исто ово радили.

„Извиђања имају своју сврху. Зашто баш овде? Има много неуралгичних тачака на свету, од Украјине, Блиског истока… Има много неуралгичних тачака где имају важнијег посла, међутим, ово указује на то да су они спремни и да војно решавају проблеме, како их виде, на Балкану. Оно што није добро јесте то што непрекидно провоцирају. Где год они били, или њихови сателити у агресији, нападу, мора бити окривљен онај против кога је напад упућен. Тако и у овом случају – било шта да се деси, Србија мора бити та која ће бити оптужена да ремети стабилност региона. И онда по устаљеном правилу иде: Приштина и Бошњаци морају да се бране”, наводи Каран за „Политику”.

Како оцењује пуковник у пензији Илија Кајтез, све треба посматрати у светлу онога што можемо назвати нападом на српски свет, односно српске земље. „Видимо сијасет тих активности које можда неким људима изгледају да су недовољно повезане или да су индивидуалне и самосталне акције, међутим, ако разумемо хибридне и специјалне нападе на оно што се зове Србија и Република Српска, односно Српски свет, онда ћемо видети да је све то у контексту. Од покушаја усвајања оне срамне резолуције о геноциду у Уједињеним нацијама до свакодневних непочинстава које врши Албин Курти према српском народу на КиМ, где практично Србе, без било каквог суда, без било каквих оптужби, без било каквих сведока, хапси и држи их у притвору месецима”, оцењује Кајтез.

Подсећа на покушај политичког Сарајева да на сваки могући начин нападну и прозову Србију и Републику Српску. „Од бенигног и минорног слања шест наших полицајаца, тзв. туристичких полицајаца, односно људи који помажу при туризму да је то малтене агресија, затим обележавање ужасног страдања и годишњице страдања нашег народа на Козари, прозивање меморандума Резолуције о српском свејединству. Све је то у истом смеру, све су то исте акције, све је то руковођено из одређених центара моћи (англосаксонских и Берлина)”, наводи наш саговорник.

Каран наглашава да информација о кретању извиђачке летелице не би била толико алармантна да се истовремено не припремају некакве војске и паравојске на Балкану. „Имамо приштинску паравојску коју наоружавају шаком и капом, разним донацијама и на неки начин их усмеравају и подстичу да врше терор над Србима не би ли Србија реаговала, да је оптуже да је агресор. Исто ради и бошњачки део БиХ. Они имају идеју да, по основу проглашења геноцида у Сребреници, покрену процес укидања Републике Српске, али треба препознати дугорочну намеру у таквом потезу. Дугорочна намера је да након укидања Републике Српске и оно што кажу, да се формирају два ентитета, у том случају, они ће вршити тај државни притисак на Србе као што се то радило у Хрватској и као што се сада ради на КиМ, где се комбинују све врсте притисака на Србе ради исељавања. Крајњи циљ је етничко чишћење Срба из Републике Српске”, каже пензионисани официр КОС-а.

Саговорници „Политике” подсећају на недавни случај дизања дронова „бајрактара” од стране руководства из Приштине. Говорећи о прикупљању података кроз извиђање америчких оружаних снага, Кајтез подсећа и да је било покушаја да се с територије лажне државе Косово шаљу дронови да би се прикупили подаци о нашим снагама, о нашем распореду. „Једном речју, треба имати у виду да је то иста рука, исто писмо, исти центри моћи на различите начине, на један врло широк спектар покушава да се угрози стабилност Србије и Републике Српске, српског фактора у Црној Гори. И наравно сада финале свега тога је да крећу бесомучни удари на Србију у вези с јадаритом и литијумом, око Јадра. Где год има било каква прилика да се нападне српска држава, српски народ, Република Српска, српски народ у Црној Гори, они не троше време узалуд и гледају да на све могуће начине ослабе српски фактор зато што им апсолутно не одговара велики економски раст, напредак Србије, која у односу на регионалне силе, жестоко искаче и у војном и у политичком и у дипломатском смислу”, оцењује Кајтез.

Каран додаје да је извиђање дроновима „бајрактарима” од стране приштинског руководства исто тако обавештајно прикупљање података, врло динамично, и поставља питање зашто би се то радило ако не постоје офанзивне намере. „Они покушавају све време да прикажу Србију као некога ко угрожава стабилност на Балкану. Када су разбијали Југославију, био је проблем Меморандум САНУ, тврде да је то документ који је допринео разбијању Југославије, а само су га искористили да разбију Југославију. Имамо сличну ситуацију: сада користе ове закључке Свесрпског сабора и тврде да су закључци агресивна политика Срба и Србије и да се то мора обуздати, да мора међународна заједница да их заштити. Исто што су онда радили с меморандумом, то сада раде са закључцима Свесрпског сабора, иако је то документ који је мирољубив и не угрожава стабилност на Балкану”, оцењује Каран.

Кајтез објашњава да прикупљају одређене податке, пре свега за безбедносни сектор, дакле, интересује их војска, безбедносна структура, полиција, односи у безбедносном сектору, у полицији, у врху наше државе. „Не треба се изненадити, него се треба припремити да ће тих напада бити све више. Приближавају се избори у Америци, не очекујемо превише, али ако би победио Доналд Трамп, ипак би бар за пет одсто било лакше и имали бисмо бар тих пет до десет одсто више маневарског простора, не очекујући, наравно, да ће америчка спољна политика да се радикално мења. У том смислу ово није изненађење, треба се припремати, тих акција ће бити и у наредном периоду. Оно што ми можемо јесте да сопствене редове збијемо и да максимално радимо у уздизању Србије и српског народа у Републици Српској у сваком погледу”, наводи наш саговорник.

Интересовање за српски ФК-3 и ХКу-17

Летелица „артемис” полетела је прекјуче око 7.30 часова из Констанце, односно базе „Михаил Когалничану” у Румунији, известила је тог дана Раша тудеј на српском, позивајући се на сајт „Флајтрадар”. Одатле се „артемис” запутио према северозападу, где је ушао у мађарски ваздушни простор и летео уз северну границу Мађарске и Србије, да би затим кроз хрватски ваздушни простор дошла до БиХ. Након пристизања у ваздушни простор БиХ, „артемис” је наставио да кружи на потезу Тузла–Сарајево–Мостар, одакле летелица америчког ваздухопловства ради на прикупљању података о положајима јединица и ратне технике Оружаних снага Републике Србије. „Артемис” је опремљен специјалном опремом – системима за прикупљање података путем електронских сигнала (ELINT, Electronic Intelligence) и радаром за бочно осматрање помоћу ког се могу осматрати и пратити покретни циљеви на копну и мору.

У питању је авион који се налази у власништву компаније „Леидос дифенс груп” са седиштем у Вирџинији, који ова компанија редовно „изнајмљује” Оружаним снагама САД за потребе њихових шпијунских мисија. Америчка војска од почетка 2024. редовно користи ову летилицу за осматрање српске војске, а претпоставља се да су главни предмет интересовања системи ПВО кинеске производње ФК-3 и недавно представљени ХКу-17. Лет шпијунске летелице забележен је и 22. јула. Раша тудеј на српском је пренела почетком ове године да се на телеграм каналу „Рибар” руског војног блогера Михаила Звинчука појавила вест да је извиђачки авион „артемис” 27. фебруара летео изнад југоисточних делова БиХ, односно изнад пограничне територије Републике Српске и Србије.

Прочитајте ОВДЕ шта Борко Стефановић каже о властима и Рио Тинто пројекту

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА