Најновије

РАЗЛОГ АМЕРИЧКЕ ШПИЈУНАЖЕ ИЗНАД СРПСКЕ: Литијум, злато, никл...

Један од разлога због ког амерички извиђачки авиони учестало лете изнад Републике Српске могао би бити и снимање територије на којој се, на основу иницијално истраживање, претпоставља да ту има и места богатих литијумом, златом и никлом.
Артемис

Артемис

Ово је мишљење политиколога из Бањалуке Анђелка Козомаре након што је председник Српске Милорад Додик реаговао на лет америчких извиђачких авиона ЦЛ-650 "артемис" за прикупљање обавештајних података и пресретање комуникација изнад територије РС.

Снимају терен - трагају за рудама

„Ови авиони опремљени су најсавременијом техником за снимање терена која прави рентгенски и термални снимак, а ово није први пут да надлећу територију РС већ то раде већ неко време,“ каже наш саговорник.

Козомара додаје да се о могућим разлозима овог лета може судити и на основу Додикове изјаве да "амерички извиђачки авиони, који надлећу простор Српске немају ништа интересантно да сниме осим природних богатстава, али да то неће добити“.

Он је уверен да војна мисија ЕУ „Алтеа“, која је у БиХ распоређена да наводно надгледа мир, има иј друге задатке.

„Један од тих задатака је да имају увид у буквално све што их занима, што значи да су све релевантне институције у БиХ - и у РС и у Федерацији, дужне да на њихов упит дају све податке који „окупаторе“ занимају,“ објашњава Козомара.

У складу са тим, додаје наш саговорник, сигурно је да амерички извиђачки авиони нису само снимали пашњаке у РС, већ да их занима нешто сасвим друго.

„Иако рудна богатства на територији РС нису још темељно истражена, неким само иницијалним истраживањима, како се претпоставља, откривене су одређене залихе литијума, никла и злата. Дакле, ако то сагледамо, онда је јасно зашто је одједном почела, после толико година хајка на државну имовину РС за коју тврде да припада БИХ а не ентитету. Окупатори очито хоће да они овладају тим богатствима и да уз помоћ бошњачке стране буду ти који ће управљати природним ресурсима РС,“ уверен је саговорник Спутњика.

Најсавременија опрема на авионима

Козомара додаје да оне који шаљу авионе у извиђачке летове не занимају реке и шуме, како се мисли у народу, већ управо те коте на којима се у иницијалном истраживању показало да има великих залиха ових руда.

„Истовремено, припадници ове војне мисије не морају да се јаве, односно да обавесте никога када и са којом намером подижу своје извиђачке авионе јер им је мандат у БиХ такав. Другим речима, сви родови војске у Еуфору односно мисији „Алтеа“ имају потпуну слободу кретања и деловања и то не може нико да им оспори,“ објашњава он.

Козомара подсећа и да ово није први пут да извиђачки авиони надлећу територију РС.

„Иначе, ти авиони су опремљени специјалним камерама које снимају локације које њих занимају, слике се добију у 3Д димензији и онда они на локацији која их занима могу да планирају, на пример, да нешто граде или да, као што је сада случај, темељно истраже да ли рудно богатство постоји“, закључује саговорник Спутњика.

Коментаришући америчке извиђачке летове, Додик је рекао и да нема ничег што би за њих било интересантно, осим можда природних богатстава БиХ које су "пикирали" и желе да то ваде, али и поручио да сигурно о имовини Српске неће одлучивати Сарајево ни било ко други него управо људи који живе овде.

Прочитајте ОВДЕ како је Вучић променио идеју референдума о литијуму

Извор: Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА