Најновије

ВРИСКА НА ЦЕТИЊУ: Квази-православци бесни због "Његошеве капеле"

Самозвани митрополит такозване Црногорске православне цркве Борис Бојовић и "синод ЦПЦ", кога подгорички портал "ИН4С" скраћено зове "Борисова екипа", оштро се успротивио ових дана изнова покренутој иницијативи да се на Ловћену обнови Његошева капела.
Распоп као "духовни отац"...

Распоп као "духовни отац"...

За самозваног митрополита и његов "синод" обнова Његошеве капеле на Ловћену у ствари је "враћање империјалног киљана (староцрногорска реч, камен који означава границу имања, прим. а.) Карађорђевића у виду капеле".

"Не можемо допустити да се понови богохулна историјска неправда која је задесила црногорски народ пре једног века и тиме се створи повољан терен за асимилацију црногорског народа. Поред незајажљиве жеље челника власти да у Црној Гори изазову немире најавама о рушењу Његошевог маузолеја на Ловћену и враћања империјалног киљана Карађорђевића у виду капеле, која ни тада није била прихваћена од црногорског народа, позивамо народ на молитву за мир, али и на стрпљење, како не би наседали на провокације оних којима је једини циљ да не буде Црне Горе", саопштено је из овог тзв. синода.

Сем изјашњења око капеле на Ловћену, самозвани митрополит саопштио је и да је његова "црква" проширила делатност и то на – Румунију, Шпанију и Пољску.

"На заседању Светог Синода Црногорске православне цркве, уочи Илиндана, којим је председавао архиепископ цетињски и митрополит црногорски Борис донете су одлуке које се тичу црквеног живота ЦПЦ у земљи и дијаспори. Тако је, на предлог Викаријата ЦПЦ у Румунији, изабран викарни епископ превалитански за викаријат у тој држави, архимандрит Лука (Барза). Свети чин архијерејске хиротоније новоизабраног епископа превалитанског обавиће се током августа у Букурешту, у ставропигијалној Цркви Свете Марије, а чин Хиротоније ће предводити митрополит Борис са архијерејима. Препознавши потребу нашег народа у дијаспори, Свети Синод је одобрио формирање Црквених општина ЦПЦ у Шпанији и Пољској, како би биле формиране парохије и постављени Свештеници”, наведено је у саопштењу Борисовог огранка НВО "ЦПЦ".

И док је самозвани архиепископ цетињски и митрополит црногорски Борис отворено устао против обнове Његошеве капеле на Ловћену, од другог митрополита који полаже право на исту архиепископију самозване цркве, Михаила, односно Мираша Дедеића, последњих недеља нема реакције на иницијативу председника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића да се на Ловћен врати Његошева капела.  

Двојица митрополита последњи пут виђени су у Сребреници, 11. јула ове године, али је између њих била повећа тампон зона у којој су били остали гости комеморације, углавном дипломате из западних и исламских земаља.

Још раније, на Бадњи дан ове године, припадници тзв. Црногорске православне цркве окупљени на паљењу бадњака на Дворском тргу на Цетињу а које су предводили двојица митрополита који не признају један другог, сукобили су се, међу њима дошло је до гурања и тензија, а веће инциденте спречила је полиција.  

Тако после јучерашњег саопштења Борисове струје у ЦПЦ остаје нејасно колико је став тзв. митрополита Бориса и "синода ЦПЦ" у ствари и став те неканонске цркве, да ли има неких нијанси у мишљењима, јер односи између две посвађане струје у овој "цркви" и даље нису до краја разјашњени.

До овакве ситуације дошло је иначе у јесен прошле године, када је у правој драми на Цетињу, новопостављени митрополит Борис Бојовић сменио Мираша Дедеића, у контранападу Мираш је Борису забранио да чинодејствује, а Основни суд на Цетињу пресудио је у корист Бориса.

Наиме, тадашњим решењем Основног суда на Цетињу одбијен је предлог митрополита Михаила, тј. Мираша Дедеића, за одређивање привремене мере којом је тражено да се забрани "члану ЦПЦ (новопостављеном митрополиту) Борису Бојовићу обављање верске службе у објектима ЦПЦ", а посебно у објекту који Мираш назива "црквом Ивана Црнојевића" на Цетињу.

Мираш се суду, иначе, обратио пошто је месец дана раније, у септембру 2023. на Цетињу, на "општецрногорском збору", уместо њега на трон "архиепископа цетињског и митрополита црногорског" изабран владика Борис Бојовић. Пре него што се обратио суду, Мираш је скуп на коме је одлучено да га пензионишу, односно пошаљу у "мировину", назвао "пропалим политичким митингом", те поручио да је то окупљање правно ништавно и да не "производи никакве последице".

"Обманути свештеници ЦПЦ који су 03. 09. 2023. године учествовали у неканонском, незаконитом и антиуставном проглашењу викарног епископа Бориса Бојовића за митрополита Црногорске православне цркве одрекли послушност су законитој јерархији ЦПЦ", навео је тада самозвани митрополит Михаило, односно Мираш Дедеић који је током римског дела живота био познат као падре Микеле.

Прочитајте ОВДЕ шта Борко Стефановић каже о властима и Рио Тинто пројекту

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА