Најновије

ВУЧИЋ ПРОМЕНИО ТЕМУ РЕФЕРЕНДУМА: Не о литијуму, него да се гласа о "опозиву председника"!

Александар Вучић, председник Србије, обратио се јавности конференцијом за медије одржаној у вили Мир и том приликом је говорио на разне теме.
Ко другоме литијум копа, у њега козије уши!

Ко другоме литијум копа, у њега козије уши!

Међутим, оно што боде очи је промена теме референдума који је предлагао пре свега неколико дана. Подсећамо, Вучић је недавно рекао да је отворена опција референдума на којем ће се грађани изјаснити о литијуму који је постао главна тема политичког живота Србије, те да без народа неће бити ништа учињено, али данас, говорећи управо о литијуму, он је причао о референдуму о “опозиву председника”.

Изгледа да су тачне тврдње опозиције да последња истраживања јавног мњења показују да је огроман број грађана против копања литијума, те да је то направило праву пометњу за политичке планове владајуће коалиције и самог председника Србије.

По свему судећи, прећуткивање идеје референдума о литијуму од стране председника у овом најновијем обраћању јавности и наметање нове идеје о референдуму, потврђује да су напредњацима и Вучићу “полупани лончићи”, те да би литијум могао да кошта много више од планираног.

Председник Вучић је најавио, између осталог, повећање пензија, дечијег додатка, те говорио и о фантастичном расту српске привреде и рекордним резултатима на пољу економије.

Вучић је рекао да никаквих копања неће бити у наредних годину и по дана, а онда “испалио” идеју о референдуму о “опозиву председника” без икаквог помена референдума о литијуму.

Председник Србије је рекао да у наредних 18 месеци никаквог копања неће бити, а затим додао:

“Пре тога можете да идете на опозив председника Републике и ја ћу вам лично помоћи и обезбедити 2/3 посланика за процедуру. Победите ме и нисам више председник, само ћете онда да видите како су лагали само да Србија стане, да је врате на 4. место у региону”.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да неће бити никаквих промена на терену нити ископавања литијума док Србија не добије гаранције од најбољих експерата из Србије и иностранства да ће ископавање бити безбедно и сигурно.

"У наредних 12 до 18 месеци, док ми сами не добијемо све гаранције ништа се неће дешавати. Ама баш ништа. Ми морамо да прикупимо сву документацију. Позваћемо најбоље експерте из иностранства, али ћемо узети и најбоље српске експерте. За заштиту животне средине. Оне који ће моћи да нам гарантују да ће сви људи бити апсолутно сигурни. Да ће моћи да се баве својим занимањима, да ће моћи да раде све што су и до сада радили и да ће моћи да буду и успешнији него што су били до сада", рекао је Вучић.

Додао је да је то један од више услова на којима ће захтевати и да је он најважнији како би пројекат ископавања литијума био дозвољен.

Председник је као други услов истакао решавање проблема оних људи који су продали своје имање у процесу експропријације, директном погодбом са "Рио Тинтом".

"Под три - брига о заштити животне средине. Она ће бити додељена највећим светским, европским и домаћим експертима", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је Влада Србије желела да започне дијалог са представницима опозиције када је у питању ископавање литијума.

"Понуђено је то свим нашим политичким противницима. Они су наравно то одбили, рачунајући да је затрована политичка сцена Србије. Како би наставили да обмањују и лажу народ и то пробати да искористе, пошто на изборима ништа нису могли да добију, јер народ није желео оне који су без програма и плана", рекао је Вучић и додао да ће борба за комплетан ланац вредности бити четврти услов.

Он је додао да рудник неће прећи површину од 220 хектара, што је како је рекао мала површина, поготово када се упореди са борским површинским копом која износи 60.000 хектара.

Председник је нагласио да је о неким темама тешко разговарати и да му је важно да оним људима који су добронамерни и који су стварно забринути, објасни како ствари заправо стоје.

"Желим да говорим оним људима за које знам да имају добру намеру, за које знам да воле Србију, за које желим да верујем да су само обманути различитим неистинама, лажима које се буквално сеју без сврхе", рекао је Вучић.

Истиче да данас Србија најбоље живи у својој историји.

"Не постоје боља времена у историји за Србију. Знам да сам показао црвену мараму свима, иако сам рекао сушту истину. Србија ће живети и још боље, захваљујући реформама које смо спровели и тешком раду", рекао је он.

Вучић је позвао опозицију да затражи референдум за промену председника државе, наводећи да се они претварају да протестују против ископавања литијума, а да су протести заправо против њега лично.

"Поднесите захтев, вас 80, немојте ни 85 да тражите, обезбедићу вам ја остатак потписа и идемо пре краја године на референдум у опозиву председника Републике. Јер то је оно што тражите. Ја ћу да се борим против вас и тад. Ево ја сам вам омогућио, немојте да замлачујете народ, не радите ви то због литијума", рекао је Вучић.

Како је додао, изаћи ће у сусрет опозицији и "даће им све што је потребно до две трећине посланика" и да ће пре краја године расписати референдум у опозиву председника Републике.

Вучић је напоменуо да је 12 година колико је на власти, за њега Србија "била све живо" и да је за то време Србија расла и напредовала, а да се данас у Србији живи најбоље у историји - захваљујући тешким реформама које је Српска напредна странка спровела када је дошла на власт.

Он је најавио да неће одустати од борбе за напредак Србије, али да референдум о његовом опозиву може да се одржи, и то већ крајем године, у децембру, или у марту месецу.

"Само нека за то буде 50 одсто од броја изашлих, не свих грађана. Дајем јавно обећање да се повлачим уколико се то изгласа", рекао је Вучић.

Он је навео да му његови политички неистомишљеници упућују увреде за које, како наводи, нема основа, а да је све то у циљу да га смене са места председника државе.

Вучић је рекао да ће грађани да виде како их је опозиција лагала с циљем да се заустави Србија, наводећи да у Косјерићу и Бору, у којима је пре пар дана одржан протест због могућег истраживања о литијуму, док је опозиција била на власти није урађено ништа по питању екологије.

Како је навео, опозицију док је била на челу општине Косјерић није било брига за загађење које је долазило од цементаре у Бору, како је истакао, "нисте могли да дишете док ми нисмо преузели одговорност".

Председник Србије је рекао да је за време њихове власти, у свим медијима до 2012. године писано позитивно о литијуму као о развојној шанси и да су о томе говорили и сами политичари, попут Драгана Ђиласа.

Додао је да је опозиција лагала људе да ће се копати у Ваљеву, Косјерићу, Пожеги и упитао зашто љубав према Лозници нису показали изградњом путева и отварањем фабрика и радних места, као и ауто-путем Рума-Шабац и брзо саобраћајницом од Лознице до Шапца.

"Ви волите Лозницу, ја не волим? Мрзим људе, а ви их волите, па никад ништа нисте изградили и направили", рекао је Вучић.

Он је истакао да у наредних годину дана неће бити никаквог копања као и да ће лично помоћи одржавање референдума о опозиву.

Прочитајте ОВДЕ шта Ненад Јездић каже о копању литијума у Србији

Извор: Правда.рс / РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА