Најновије

Да ли је Јован Мемедовић oвом поруком подржао вечерашњи протест у Београду против ископавања литијума?

Новинар и водитељ Јован Мемедовић објавио је на Инстаграму инсерт из једне од епизода из своје ауторске емисије "Сасвим природно", а многи су то прочитали као "суптилну" подршку вечерашњем протесту против ископавања литијума, који је заказан за 19 сати на Теразијама.

Јован Мемедовић је јуче у поподневним сатима објавио кратак клип са снимања емисије у Румунији.

„Протеклог маја смо снимали у Румунији. Једна од тема је био Национални парк Калимани са великом површином нетакнуте природе као и разноврсном флором и фауном. У подножју ове планине, налазе се живописна румунска села“, почео је Мемедовић и додао:

„Ренџер националног парка није могао да заобиђе да нам покаже девастацију природе која је започета отварањем рудника сумпора још 1969. године. Рудник је запошљавао 8000 радника, али се убрзо испоставило да није тако профитабилан као што се очекивало и 1997. је званично затворен.“

„Реанимација и опоравак тог дела планине и околних водотокова започета је пре 20ак година, а трајаће још неколико стотина“, поручио је.

Испод инсерта нижу се бројне реакције.

„Неће копати“, „Оваква ће бити цела Србија ако не протерамо ове издајнике“, „Јоване, легендо“, „Капа доле, одличан тајминг“, „И зато не дајмо Јадар, браћо и сестре“, „Природа ће се опоравити кад-тад, питање је да ли ћемо ми моћи опстати у условима које сами правимо. Зато памет у главу. Можда најбољи пример и мотивација да се изађе сутра на протест“, „Хвала Јоване на овом прилогу, копати неће овде у Србији“, „Прозвали су те да се огласиш пре месец дана у вези рудника, и јеси на позитиван нацин, свака част“, „Оваква репортажа у оваквом тренутку – врло храбро. Капа доле Јоване“, „Хвала ти Јоване, ко разуме схватиће“, само су неки од коментара.

Подсетимо, велики скуп против рударења литијума, “Рио Тинта” и пројекта „Јадар“ заказан је за данас, а грађани су под паролом “Рудника неће бити” позвани да се окупе у 19 часова на Теразијама.

На протесту би, према информацијама Nova.rs, требало да буде пет говорника, а позвани су да дођу и политичари, али без страначких обележја.

Конференсије скупа биће глумица Јелена Ступљанин, а окупљенима ће се обратити Љиљана Браловић из Савеза еколошких организација Србије (СЕОС), глумица Светлана Цеца Бојковић и научна сарадница Института за хемију Драгана Ђорђевић.

Планирано је да се последњи на бину попне Златко Кокановић, активиста удружења „Не дамо Јадар“, који ће грађане у 20 сати обавестити шта даље.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА