Најновије

Cрбија у центру врелог афричког таласа: Од уторка чак и до 40 степени

Нови топлотни талас у Србији увелико се захуктао. Већ стеже велики део Европе, а најјачи удар врућине је на Балканском полуострву. Метеоролози поново најављују вреле дане и тропске ноћи, али се надају да ће ово уједно бити и последњи врели талас током ове године.

У Србији се данас очекује сунчано и веома топло време. Републички хидрометеоролошки завод упозорава да се интензивира топлотни талас на подручју наше земље. 

Током ове седмице максимална температура у већини места биће од 34 до 38 степени, а на југу и истоку Србије локално и до 40 степени, најавио је РХМЗ.

Упозорење због појачавања интензитета топлотног таласа у Србији на снази је и за Београд.

Метеоролог Иван Ристић најавио је да ће највише дневне температуре прелазити 35 степени, као и да ће центар врелог афричког ваздуха бити изнад Србије од уторка.

"Аномалије температура показују позитивну разлику од 10-12 степени што простим додавањем на 'нормалних' 30 степени указује да ће у већини места максимална температура од уторка бити преко 40. Нађите начин да се адаптирате и расхладите", упозорава Ристић.

Он је најавио да је почело загревање Европе, али и да ће главни налет врућине бити над Балканом.

"Почело загревање Европе, не заборавите главни налет врућине је ипак на Балкан ту ће бити центар топлотне куполе", појашњава он, а преноси "Блиц".

Последњи налет врућине за ову годину

Ристић додаје да је ово вероватно последњи топлотни талас за ову годину. Ипак и након што нас талас напусти, јачег захлађења неће бити.

"Мислим да је ово последњи јачи топлотни талас и да ће календар полако учинити своје, освежење стиже за Преображење 19. августа. Нема неког јачег захлађења, али у сваком случају пријаће, неке озбиљније кише такође нема на видику", појашњава метеоролог на свом фејсбук налогу.

Да издржимо до викенда

Заменик директора Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић, наводи да ће овај топлотни талас трајати до петка, 16. августа. Од викенда пријатније, температуре за неколико степени ниже.

Како каже, и даље ћемо имати тропске ноћи у великим градовима, док ће у већини места у Србији до краја месеца бити примеренија температура и хладније ноћи.

"Најтоплије ће бити у првој половини седмице, али већ у четвртак, петак, суботу и недељу, температуре између 32 и 35 степени, што свакако не можемо рећи да је освежење, али јесу нешто пријатније температуре. Оно што треба рећи јесте у односу на топли талас који смо имали у јулу, сада би ипак имали нешто ниже јутарње температуре", наводи Михајловић.

Могући умор, поспаност и главобоља
Биометеоролошка ситуација неповољно утиче на све хроничне болеснике и осетљиве особе због термичких услова који су у домену екстремно топло.

Саветује се смањена физичка активност и избегавање изложености сунцу у најтоплијем делу дана.

Могући су умор, поспаност и главобоља.

КУРСК 2? Украјинци са тенковима и оклошним возилима кренули у напад на руску Белгородску област (МАПА)

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА