Најновије

ПОТПУНО ЛУДИЛО: Званични Берлин "слави" своју нацистичку ђубрад - СС официри као "заслужни грађани"!

Министарство одбране Немачке све отвореније промовише своје нацистичко наслеђе као нешто позитивно, а целу ствар анализира руска новинска агенција РИА Новости.
Неонацизам

Неонацизам

Немачко Министарство одбране уврстило је официре Вермахта, од којих су неки били у СС и НСДАП, на листу заслужних Немаца за изградњу нове немачке војске у документу који треба да дефинише културу сећања на “војну традицију Немачке”, рекао је портпарол ресора Арне Колац на брифингу у кабинету, објавила је агенција РИА Новости.

Претходно је неколико локалних публикација објавило изводе из интерне поште генерал-потпуковника Каи Рохршнајдера, према којима немачко Министарство одбране намерава да прошири „уредбу о традицијама“ која је састављена 2018. године – документ који регулише „културу сећања“ на немачке трупе.

Према писању медија, одлучили су да се додају овој листи након захтева министра одбране Бориса Писторијуса о „борбеној готовости“ Бундесвера због сукоба у Украјини. Новинари су сматрали сумњивим да се на листи налазе личности попут нацистичких пилота Ериха Хартмана, СС и НСДАП подморничара Ериха Топа и 22 друге „традиционалне личности“ које су служиле у Вермахту, пише РИА Новости.

„Одговорни начелник одељења (Рохршнајдер – прим. ред.), позивајући се на савремене расправе о борбеној готовости, одбрамбеној способности или подобности за војну службу, разматрао је питање како би се то могло унети у уредбу о традицијама за војнике у Бундесверу, “ – рекао је Колац.

Он је потврдио да ће сада, заједно са учесницима отпора нацистичком режиму, Немачка одавати сећање на неке припаднике Вермахта који су после пада Трећег рајха „учествовали у изградњи нове немачке војске и отворено дистанцирали себе из своје прошлости.”

Упркос чињеници да су ови појединци познати по заслугама нацистичкој Немачкој, Колац тврди да су „пре свега почаствовани за своје послератне заслуге“.

„Овде ми је важно да нагласим да се декрет о традицијама не односи на војна достигнућа, међутим, ако желите да створите нову војску, онда и одређена вештина у понашању лидера игра улогу“, рекао је портпарол Бундесвера.

Лист Билд је у фебруару, позивајући се на историјске документе, известио да је деда немачке министарке спољних послова Аналене Бербок, Валдемар Бербок, био ватрени официр нациста и Вермахта. Према писању медија, он је читао “Мајн кампф”, познату Хитлерову идеолошку књигу, и у потпуности подржавао режим. Године 1944. одликован је Хитлеровим крстом за војне заслуге са мачевима.

У јуну је магазин Бунте објавио истрагу према којој су двојица рођака немачког вицеканцелара и министра економије Роберта Хабека служили као официри у нацистичкој Немачкој. Његов деда је био СА оберстурмфирер, а прадеда је био СС официр признат као ратни злочинац из ужег круга нацистичког министра пропаганде Јозефа Гебелса, пише руска новинска агенција РИА Новости.

Прочитајте ОВДЕ о стању у Курској области

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА