Најновије

ПРВИ ПАМЕТАН ПОТЕЗ: Западни глас разума - Москва добија позив!?

Министри спољних послова Италије и Швајцарске Антонио Тајани и Ињацио Касис потписали су данас заједничку декларацију којом се упућује позив за учешће на другом Глобалном самиту мира "уз учешће свих страна".

У декларацији, у коју је „Европска правда” имала увид, шефови италијанског и швајцарског министарстава спољних послова изразили су "дубоку забринутост у вези са агресијом Русије на Украјину", која се наставља и изазива огромна разарања и немерљиве патње.

Они су подсетили на резултате првог мировног самита, где су упућени позиви да се гарантује нуклеарна и прехрамбена безбедност, као и да се одмах почне ослобађање свих ратних заробљеника и повратак депортованих украјинских малолетних лица и цивила.

Уверени да је за мир потребно укључивање свих заинтересованих страна и дијалог са њима, министри су се договорили да одржавају блиске контакте како би сарађивали у стварању најбољих услова за одржавање другог мировног самита уз учешће свих страна, укључујући и Русију и све заинтересоване глобалне актере, наводи се у декларацији.

Тајани и Касис су, такође, позвали на стварање "заједничке преговарачке платформе засноване на поштовању међународног права и принципа територијалног интегритета и независности држава садржаних у Повељи УН".

Извор: Политика 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА