Најновије

У нападу Кијева озбиљно оштећен расхладни торањ Запорошке нуклеарке: ИАЕА прећуткује ко је крив

У нападу Оружаних снага Украјине озбиљно је оштећен расхладни торањ Запорошке нуклеарне електране, саопштила је руска државна корпорација „Росатом“. Међутим, ИАЕА прећуткује ко је извео напад на нуклеарку.

Према подацима агенције, 11. августа на један од два торња за хлађење Запорошке нуклеарке изведена су два директна напада ударним украјинским дроновима, услед чега је избио пожар, а запалиле су се и унутрашње конструкције. До поноћи је пожар угашен.

„Међутим, на унутрашњим конструкцијама торња причињена је озбиљна штета. Опасност од урушавања конструкције оцениће стручњаци када ситуација дозволи“, наводи „Росатом“.

Како се додаје, напад је изведен на расхладни систем електране. Према томе, напад Оружаних снага Украјине може се сматрати актом нуклеарног тероризма, наглашава руска корпорација.

ИАЕА: Нема претњи по нуклеарну безбедност

Огласио се и генерални директор Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) Маријано Гроси, који је да се напад дрона на Запорошку нуклеарну електрану није одразио на нуклеарну безбедност објекта.

„Нема утицаја на нуклеарну безбедност... Ови непромишљени напади угрожавају нуклеарну безбедност електране и повећавају ризик од нуклеарне несреће. Морају одмах бити заустављени“, наводи се у његовом саопштењу на сајту организације.

Експерти ИАЕА такође су утврдили да је радијација у електрани у границама нормалних вредности.

Међутим, описујући оштећење расхладног торња, Гроси није споменуо ко је одговоран за нападе дроновима на нуклеарку.

Реаговало је стално представништво Русије при међународним организацијама у Бечу, рекавши да ће Русија настојати на томе да ИАЕА именује одговорну страну за гранатирање у подручју Запорошке нуклеарне електране.

„Даље прећуткивање те чињенице само ће појачати осећај некажњивости Кијева“, оцењује руска страна.

БЛИЗУ ТОТАЛНОГ КОЛАПСА? Светска економија на ивици експлозије - Америка може цео свет да повуче за собом

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА