Најновије

Зашто је Душан Мандић одбио да се рукује с Александром Шапићем

Одбијање Душана Мандића да пружи руку Александру Шапићу на дочеку спортиста у Старом двору било је само последица њиховог сукоба који траје.

Мандић је требало да буде предводник моћног Новог Београда клуба иза којег стоји Шапић и клуба који је требало да постане доминантна сила у Европи.

Ипак, та љубав је брзо пукла, па је 27. марта 2023. године Живко Гоцић одлучио да одстрани Мандића из првог тима. Из клуба су тада поручили да Мандић виђе није кандидат за предстојеће изазове, па је у том тренутку двоструки узастопни освајач злата на Играма морао да тренира одвојено. Практично, био је суспендован.

Разлог – „стручна процена и анализа тренутног стања, форме и доприноса екипа“, рекао је на конференцији за медије тренер Новог Београда, Живко Гоцић, образлажући ову реакцију.

Дан касније су се појавиле нове информације.

Живко Гоцић је тврдио све време да му је потребан одмор и да није у доброј форми. Два месеца пре кључне мечеве Мандић је био одстрањен из тима.

Убрзо је Слободан Соро одлучио да за специјализовани портал „total-waterpolo“ појасни ситуацију.

„То је одлука нашег тренера и комплетан менаџент, дакле управа клуба и ја као директор је подржавамо. Верујемо нашем тренеру да све што ради ради у интересу клуба. Верујемо такође да све одлуке доноси ради добрих резултата и за то има ваљане разлоге. Остала су два месеца до краја сезоне и све опције око Мандићеве каријере су отворене. Понављам, све одлуке су на нашем тренеру.“

Огласио се и Душан Мандић

Прослављени репрезентативац се огласио на низ сторија и прекинуо ћутање око свега што се дешава.

„Пре свега желим да кажем да се до сада нисам обраћао јавности поводом моје ситуације у Ватерполо клубу Нови Београд, јер сам сматрао да је то питање треба да буде решено интерно, унутар клуба. Међутим, пошто клуб, као ни представници клуба нису желели да приме моју молбу у писаном облику којом сам тражио образложење одлуке тренера Живка Гоцића и разрешење питања које се односи на мој статус у клубу као и на моје одстрањивање из екипе, овим путем желим да укажем на следеће:

У јуну 2021. године, након освајања Евролиге са Про Реком, на позив тадашњег тренера и мог некадашњег саиграча Владимира Вујасиновића и оснивача клуба Александра Шапића, дошао сам у ватерполо клуб Нови Београд. У том тренутку донео сам одлуку да из најбољег и најелитнијег европског клуба са дугом историјом пређем у клуб који је на свом почетку, што је по мишљењу многих био веома храбар и несвакидашњи потез. Представљен ми је одличан план рада, одлични услови тренирања, велики освајачки циљеви…“, рекао је Мандић.

Није се зауставио ту.

„Мој некадашњи репрезентативни друг, Живко Гоцић ми је на састанку 27.03.2023. године потпуно неочекивано и без икакве најаве, пред целим тимом и остатком стручног штаба, изјавио да је донео коначну, неопозиву, неповратну одлуку да ја више нисам део тима, да ми није дозвољено да тренирам са екипом и да се за све што ме занима обратим надлежним органима клуба. На моје питање који је разлог ове одлуке нисам добио одговор. Конкретан, прави разлог ни не постоји. На конференцији за медије 30.03.2023. директор Слободан Соро и тренер Живко Гоцић потврђују да никада није постојао никакав сукоб, нити недисциплина са моје стране. Додајем да никада ни једном приликом није постојао ни један вид непоштовања правила клуба са моје стране.“

Мандић је почео да тренира са Вуковима из Новог Београда, клуба који је млађи брат Новог Београда и седмог тима у Суперлиги Србије.

После неколико дана без тренинга, Мандић је појаснио да му је саопштено да следећа два месеца клуб нема намеру да се њиме бави. Телефонским позивом је обавештен да може да тренира са Вуковима које су чекали мечеви у плеј-офу 12. и 19. априла. Тако је и званично прецртан из планова Новог Београда.

Најтежи период у каријери доживео у Србији

На крају сезоне је добио понуде Бреше, Јадрана из Сплита и Јадрана и Херцег Новог. Одлучио је да крене у Ференцварош и да тамо покуша да се умеша за титулу првака Европе.

„Завршница сезоне је требала да буде један од најлепших периода у каријери. Очекивао сам да ћу се са Новим Београдом борити за титулу у Србији, за титулу првака Европе. Међутим, уследио је најтежи период досадашње каријере.

Нисам био у саставу Новог Београд без икаквог разлога, пдовлачим, без икаквог разлога. У јако тешком периоду за мене, тренер Ференцвароша, Балаш Неки ми је пружио подршку, одмах понудио да наредне сезоне постанем део Ференцвароша. Знам да сам стигао у велики клуб, који има армију верних навијача, а у овом моменту могу да обећам да ћу дати све од себе, да освојимо све што је могуће“.

Мандић је након преласка у Ференцварош Урошу Стевановићу јавио да није ни ментално ни физички у стању да помогне репрезентативним друговима, те ће пропустити такмичења у Истанбулу, Лос Анђелесу и Фукуоки.

Освета и никад откривена прича

Почетком јуна је дочекао своју освету. Са Ференцварошем је савладао Нови Београд са 18:17 у полуфиналу Лиге шампиона, а онда касније и подигао титулу.

“Ово ми је била најтежа утакмица у животу. Припрема за овај меч је почела 10. јула прошле године када сам дошао у Ференцварош. Нисам се ја борио само за Ференцварош, борио сам се за свако слово свог имена и презимена, за своју породицу и децу, а све зарад тога што се десило. Много сам срећан, пресрећан сам. У Ференцварошу се осећам као код куће. Имамо мало одмора, па да покушамо да стигнемо до трона. Били смо уједначени, имали смо пад, надокнадили минус од два гола, направили преокрет. Искључење Филиповића нам очигледно није ишло на руку. Ривал је играо много боље, стигао је до петараца, али среће у спорту нема, она се заслужује”.

Никада неће бити до краја познато шта се ту десило.

“Мислим да не. Ја сам вечерас завршио причу везану за Нови Београд. Затворио сам поглавље, не размишљам о њима и много сам срећан што нисам у Новом Београду”, поручио је тада Мандић за „Спорт клуб“.

Фајненшел тајмс: Тешки губици Украјинаца у руској Курској области 

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА