Најновије

Након пада Покровска, Украјинци ће тешко одбранити и линију Запорожје-Полтава-Харков

Замислимо да смо Зеленски или Сирски и да морамо појачате своју преговарачку позицију.

Пише: Ростислав Ишћенко

Шта не би требало да урадимо?

Рецимо, да не нападамо Курску област. Јер, то неће ојачати вашу преговарачку позицију.

Ваша једина шанса је да покушате да извршите психолошки притисак на руско становништво. Да бисте то урадили, потребно је да направите неку врсту озбиљне провокације, да покажете способност да нападнете руску територију. То је оно што Украјинци сада раде.      

Друга је ствар што ће жртвовати још неколико хиљада људи, а и даље неће остварити циљ.

Ако не покушају да напредују у Курској области, сигурно ће изгубити. А ако покушају, можда имају неку малу шансу. Уосталом, у Кијеву тако и резонују.

Дављеник се хвата за сламку. И Хитлер се надао да ће се савезници сукобити између себе.

Та његова процена била је тачна. Али, главно им је било да убију Хитлера и прекину рат са Немачком.

Сада се Зеленски нада да ће у Курску, у Белгородској области, у Брјанску, у било ком пограничном региону, почети протести са захтевима да их власт заштити. А да бисте ово разумели, уопште не морате бити геније.

Украјинска војна катастрофа на фронту је незаустављив процес. Али, они не желе да капитулирају иако не могу војним путем да разбију руску војну машину. Чак ни уз сву помоћ Запада.

Украјина, која није ништа, ни демографски ни војно, није у стању да победи Русију на бојном пољу. Њена војска може да напредује највише 50 километара. Шта даље?

Е, даље мора да стане и сачека док Русија не сконцентрише снаге и нанесе јој пораз. Стога Кијев рачуна само на психолошки слом у Русији. Зато се углавном не бори против наших трупа, већ против цивила.

Све у свему, не очекују да ће победити Русију на бојном пољу, али рачунају да ће Русија бити принуђена да пристане на мир користан и Украјини и Западу.

Русија неће пристати. Наставиће да напредује на фронтовима.

Сада је за њу изгледан, реалан циљ Покровск.  То је логистички центар, али није најважнији. Павлоград је на том плану важнији, а и ближе је Дњепропетровску.

Покровск је најважније логистичко чвориште близу фронта. А његов пад значиће слом фронта. Односно, јужни део фронта ће бити потпуно одсечен од северног. Истовремено, ако погледате карту, схватићете да ће трупе које уђу у Покровск бити иза леђа украјинске групе јединица која покушава да одбрани славјанско-краматорску агломерацију.

Са падом Покровска одбрана Славјанска и Краматорскаће постаће бесмислена. Јер, или ће бити потпуно опкољена или осечен од главних комуникација. То ће значити њихов неизбежан и брз пораз. Наше трупе у Покровску биће и директна претња украјинским гарнизонима у Угледару и Гуљај-Пољу које ће морати да се повуку до Запорожја.

Након пада Покровска, Украјинци ће морати да се повуку отприлике до линије Запорожје-Полтава-Харков. То ће бити губитак половине територије источно од леве обале Дњепра. А још ће морати да буду у стању да се зауставе на тој линији јер ће бити у брзом повлачењу, па неће моћи да задрже значајне количине опреме и муниције. Ту ће бити и губитак значајног броја војника. Неки ће бити заробљени, неки убијени.

Пад Покровска у суштини ће бити катастрофа за Украјину. Не само војно, већ и политички.

Није извесно да ће успети да бране линију Харков-Полтава-Запорожје. Осим ако у борбе не доведу веома озбиљне резерве. А да ли Украјина има такве резерве?

Неке резерве сада троше за операције у Курској области. А шта ће од их остати када буду разбијене?

Можда неће остати ништа. Уосталом, Украјина је већ изгубила могућност да резервама запушава рупе на Доњецком фронту. Сада јој се исто дешава на северу, од Купјанска до Северска. И ту има великих проблема. Фронт се понаша отприлике као и непосредно после Авдејевке. То јест: склоне је урушавању.

У ствари, кијевском режиму је потребна цела нова војска. А да се на то тамо не рачуна показује и припрема за напад на Курску област. Јер, да су веровали да могу да имају неки озбиљан продор, неки озбиљан успех, једноставно би чекали да авиони Ф-16 које сада добијају уведу у употребу. До краја године треба да их добију 79. И са 20-30 првих, које су почели да добијају, могли су да покушају да покрију јединице поке су послали на Курску област да прикрију из ваздуха.

 Дакле, у Кијеву не рачунају на озбиљан успех у Курској области. Покушавају да организују медијски успех.

Јасно је, тим пре, да не могу да рачунају ни на какав озбиљан успех на Доњецком фронту.

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ЦЕЛОЈ БЕЛГОРОДСКОЈ ОБЛАСТИ: Падају бомбе, Украјинци покушавају да провале границу

Извор: Fakti.org
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА