Најновије

Бивши шеф немачких обавештајаца: Зеленски и Дуда договорили напад на "Северни ток"

Аугуст Ханинг, који је више година био на челу немачке обавештајне службе, тврди да напад на "Северни ток" није могао да изведе самостално обични инструктор роњења, без одговарајуће подршке "са земље".

Владимир Зеленски и председник Пољске Анджеј Дуда вероватно су се договорили да дигну у ваздух гасоводе "Северни ток", пошто овај "терористички акт" није могао да буде изведен у оквиру приватне иницијативе, оценио је бивши шеф немачке Федералне обавештајне службе Аугуст Ханинг за "Велт".

Ханинг је на тој позицији био у периоду од 1998. до 2005. године. 

"Како је постало јасно из резултата истраге, деловао је украјински тим. Међутим, (напад) је могао бити могућ само уз подршку 'са земље'. А судећи по мапи, пољске обавештајне службе су се очигледно укључиле у ово. Осим тога, мислим да је могао постојати договор између руководства Украјине и Пољске", рекао је бивши шеф немачке обавештајне службе.

Ипак, он је нагласио да сматра да су сам напад организовали Украјинци, али уз значајну подршку Пољака.

"Такве одлуке се доносе на највишем политичком нивоу, мислим да је постојао договор између председника Зеленског и председника Дуде", рекао је Ханинг.

Према његовим речима, то што је Пољска одбила да учествује у истрази и успешан бег једног од осумњичених из те земље такође указује на умешаност пољских власти у напад на гасовод.

"Ово дефинитивно није била приватна иницијатива инструктора роњења. Пољски и украјински војни (одсеци) су одиграли велику улогу", закључио је Ханинг. 

Шта је научница Сања Сакан рекла о штетности копања литијума и опасно наљутила Вучића: „Држава издржава Вашу породицу“

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА