Најновије

КУРТИ НОКАУТИРАН: Не сме да приђе мосту!

На главном ибарском мосту у Косовској Митровици и данас су присутни припадници италијанског контигента Кфор-а са два возила, док припадници Еулекса патролирају и даље у околини моста, јавља Танјуг.

Ситуација је мирна и поред ранијих најава власти у Приштини да ће мост отворити за саобраћај, а радови на сређивању моста настављени су и данас.

Мисија Еулекс је, у ранијем саопштењу Танјугу, рекла да је формирана полицијска јединица те мисије како би се стекла свест о ситуацији око моста на Ибру у Косовској Митровици, а која спроводи редовне мобилне извиђачке патроле 24 часа, седам дана у недељи, укључујући, наводи се, али не ограничавајући се на, близину моста.

У међувремену, питање моста коментарисао је и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак који је поновио да о том питању мора да се разговара кроз дијалог уз посредство ЕУ.

Лајчак је оценио да наметање одлуке о отварању моста на Ибру у Косовској Митровици против воље грађана не доприноси нормализацији односа и да ће се о отварању моста разговарати на следећем састанку у Бриселу, као и да су оптужбе (Приштине) да је ЕУ против отварања моста или да је променила став обмањујуће.

Стејт департмент поновио је да Сједињене Америчке Државе не подржавају никакве потезе којима се мења садашњи статус моста у Косовској Митровици у овом тренутку, уз оцену да његово отварање за саобраћај повећава могућност за насиље и ставља у опасност локално становништво и војнике Кфора, међу којима су и Американци.

Истовремено апеловали су на Приштину „да не предузима једностране и некоординисане потезе, и да питање решава у дијалогу под окриљем ЕУ“, али и да је циљ да се са Приштином ради на стварању услова под којима ће мост моћи да се отвори за саобраћај.

Главни мост на Ибру дели Косовску Митровицу на јужни део града, где живе Албанци, и северни део, у којем 95 одсто становништва чине Срби.

Албанци су више пута преко тог моста покушавали да упадну у северни део града где живе Срби, због чега је долазило до сукоба, а мост непрекидно чувају италијански карабињери из састава Кфора.

Власти у Приштини најављују његово отварање, чему се оштро противе ЕУ, ОЕБС, Еулекс, Кфор, САД, наводећи да та тема мора да буде део дијалога Београда и Приштине уз посредство ЕУ.

Прочитајте ОВДЕ шта Османијева поручује Бриселу 

Извор: Танјуг 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА