Најновије

Приштина тврди да је отварање моста већ договорено, Лајчак поручио супротно

Специјални изасланик ЕУ тврди да су обмањујуће оптужбе да је ЕУ против отварања моста или да је променила став.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да наметање одлуке о отварању моста на Ибру у Косовској Митровици против воље грађана не доприноси нормализацији односа и да ће се о отварању моста разговарати на следећем састанку у Бриселу.

"Добро управљање разуме осетљивост мањине. Како да спроведемо договор о отварању моста, разговараћемо на следећем састанку у Бриселу", написао је Лајчак на мрежи Икс.

Навео је да је ЕУ више пута наглашавала да се о питању моста у Косовској Митровици мора разговарати у оквиру дијалогу који води ЕУ.

Лајчак је додао да су оптужбе да је ЕУ против отварања моста или да је променила став обмањујуће.

Министар локалне самоуправе привремених приштинских институција Ељберт Краснићи изјавио је да ЕУ треба да објасни Приштини зашто је променила став у вези са отварањем моста на Ибру, наводећи да је Унија раније подржавала отварање моста.

Бисљими: Отварање моста није једнострана одлука Приштине
Потпредсeдник приштинске владе и главни преговарач Приштине у дијалогу са Србијом Бесник Бисљими је изјавио отварање моста преко реке Ибар није једнострана одлука Приштине, нити нерешено питање у дијалогу, већ "основни захтев споразума између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ".

"План имплементације ЕУ од 5. августа 2016. сматра отварање моста 'симболом нормализације односа између косовских Срба, косовских Албанаца и других заједница", тврди Бесљими.

Бисљими је написао да је емисар ЕУ за дијалог Београда би Приштине Мирослав Лајчак током своје последње посете такозваном Косову 19. јуна, када је разговарао на тему моста преко реке Ибар, рекао да ако Приштина не жели да о овом питању разговара у Бриселу, онда препоручује да се одрже унутрашњи разговори са локалним Србима, а да је Квинта захтевала технички преглед моста.

Куртијев заменик се у објави на платформи "Икс" наводи да и "након реализације два додатна захтева ЕУ прети новим мерама ако се мост отвори за саобраћај возила".

Подсетимо, Приштина је најавила отварање главног моста у Косовској Митровици за аутомобилски саобраћај, иако се томе противе Београд и Срби на северу КиМ, који истичу да би отварање моста угрозило њихову безбедност.

Против отварања моста у овом тренутку су и КФОР, Квинта, ОЕБС и САД, који сматрају да та тема треба да буде део дијалога Београда и Приштине уз посредништво ЕУ.

Русија: Рачунамо на то да Србија као и до сада неће испоручивати оружје Украјини

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА