Најновије

Шта је научница Сања Сакан рекла о штетности копања литијума и опасно наљутила Вучића: „Држава издржава Вашу породицу“

Доктор Сања Сакан, научна саветица запослена у Центру изузетних вредности животне средине који припада Институту за хемију, технологију и металургију, јуче је у Малом Зворнику, објаснила председнику државе Александру Вучићу, али и широј јавности, зашто је погубно не само копање литијума, већ и истраживање које претходи отварању рудника. Након тога ју је Вучић позвао да се придружи експертском тиму који је формирала држава.

На самом почетку докторка је нагласила да је у Малом Зворнику тренутно на годишњем одмору код родитеља, па је дошла на скуп, а присуствовала је и ранијем окупљању.

„Бавим се хемијом животне средине. Магистрирала сам и докторирала у области контаминације земљишта седимента и воде тешким металима, почевши од Тисе, па онда и реке, стари рудници Источне Србије и цео речни систем у Србији. Истакла бих да имамо информације и узорке са локалитета Лознице. То је мој крај, па ме је заинтересовало све ово и стручно сам у томе. Успели смо да публикујемо наше научне резултате. Ишла сам на терене, радила аналитику, а колеге са Хемијског факултета су нам помогли. Знамо да је битно да се наша земља развија..“, почела је са излагањем др Сакан, када је прекинуо звук нечијег телефона у позадини.
У том моменту прекинуо је председник Вучић и замолио окупљене да угасе своје телефоне.

Научница је одмах потом наставила.

„Велики проблем на који смо указали резултатима истраживања, јесте да нигде у свету не постоји рудник где је експлоатација у густо насељеном, пољопривредном месту, а у дринском региону се налазе резерве воде за 80 милиона људи. Доле је плавно подручје, реке се стално изливају, а тај литијум у јадарском крају се налази у силикатном облику, што значи да је јако везан и да би се ослободио потребне су јаке киселине. Њега прате и бор и арсен и маса других елемената, значи кад се ослободи бор ослободиће се и сви други елементи, који ће у траговима остати после и у јаловини“, нагласила је др Сакан.

Колико год се јаловишта буду херметизовала, затварала, природа је комплексна, подручје је плавно, кише падају, засићено је водом и нико не може да гарантује да се једног тренутка то неће ослободити у природу, истакла је она.
„Показали смо већ колико су токсични ти елементи и много након затварања неких рудника. Ту је и чувена сумпорна киселина коју треба довести, транспортовати до тог места. Само пробна истраживања су направила велику штету. Били смо на терену и око бушотина нема кукуруза, нема растиња, клип кукуруза је био три центиметра. Можете ли да замислите, ако дође до отварања рудника, до каквих ће проблема довести. Проблем је експлоатација, после технологија прераде и јаловишта. Та јаловишта биће за будуће генерације наше деце, наших потомака, нас који смо остали у својој земљи, а могли смо да одемо и ми одавде. Морамо да чувамо природу онакву какву смо је и ми добили“, рекла је докторка Сакан у обраћању председнику.

Разумемо технологију и напредак, али морају да се сагледају све фазе у том процесу, нагласила је.

„Наши научни резултати о утицају рударења литијума у овом раду прошли су међународну рецензију. Борили смо се годину и по дана, рецезенти су били јако сурови, ово је први рад на ту тему. Обично се пишу радови кад се заврши експлоатација о старим рудницима, а ми смо већ показали како те пробне радње могу да доведу до штете. Требало би укључити и поштовати резултате нас научника, ентузијаста које ова земља плаћа и припадамо министарствима и имамо дужност и обавезу да кажемо оно што знамо, јер не радимо само за себе. Толико од мене. Треба добро размислити о свему овоме“, закључила је др Сакан.

Након њеног излагања, председник Вучић јој је понудио да дође на чело неког од подтимова експертске групе коју је држава формирала, али и додао да није тачно да не постоје рудници у другим државама.
Научница се поново јавила за реч, да му додатно објасни како стоје ствари са рудницима у свету.

„Постоји рудник у Финској, али га нема у насељеном месту и све три фазе: ископавање, прерада и одлагање јаловиша, раде се у ненасељеном терену. Има рудника и у Аустралији, али не знам колико је све исто и у силикатној форми. Ми ништа нисмо знали о пројекту на почетку. Морали смо да тражимо у стручној литератури да бисмо претпоставили шта може да се деси и тек накнадно смо дошли до закључака. Логично да је у неким обраћањима било различитих информација“, објаснила је.

Потом се осврнула на понуду.„Кад је у питању понуда да будем члан тима, ја стојим иза своје науке, али сам мрвица и мала у односу на академике и моје шефове, који знају много више од мене. Ово је велико и битно државно питање, ја знам доста, али много више људи зна више и боље. Много је људи у овом раду, хоћу да будем део тима, као и мој супруг, али само ако и ови људи, који знају много више, буду то хтели да прихвате“, рекла је Сакан.

Председник је одмах прекинуо коментаром:

„А ако не буду, онда Ви нећете, али ћете да идете па да критикујете..“, рекао је.

„Стојим иза свега овога, али имам шефа изнад себе, као што сви ми имамо шефове“, одговорила је научница.

Међутим, председник јој је објаснио ко је овде – шеф!
„Шеф Вам је држава, зато што Вас држава плаћа. Држава издржава Вашу породицу, баш као и моју. Као што је моја дужност да се борим за државу, тако је и Ваша. Не тражим од Вас да погазите било које морално начело. Не тражим од Вас да кажете оно што не мислите, не тражим од Вас да погазите своју струку. Напротив, тражим да кажете све што мислите, видите и што сте истражили и подржаћу што Ви кажете, немам проблем са тим. Немојте то, ако ми кажу ови или они, који се баве политиком или не знам чиме, нећемо ту да будемо, или ћемо то да радимо на овај или онај начин, па да кажете, е нису они, нећу ни ја. А онда ћу да дођем на протест у Мали Зворник, па да кажем ‘е људи, ово је катастрофа, али моја држава ме је позвала да дођем и да кажем, али ја нећу то држави да кажем, него на протесту! Јел то фер?“, питао је узнемирено Вучић.

И добио је одговор.

„Да сматрам да не треба тако, не бих дошла данас овде. Хоћу да кажем да има много више људи који знају више од мене“, наставила је Сакан.

И поново је прекинута.

„Ево сваког од њих ћу да позовем. Немам проблем са тим. Прихватам то што сте рекли за Драгану Ђорђевић, то је озбиљно објашњење. Мислила је да је на 240 степени, али на 90 степени је сад, па је то другачије. Значи, промењене су неке околности“, рекао је Вучић.

„Али је страшно и даље!“ нагласила је Сакан.

Опет је прекинуо.

„Зато тражим када будемо довели Рио Тинто овде или у Лозницу, супер, седнете заједно са мном у клупу, на фотељу, столицу, на шта хоћете, па ћемо лепо да питамо и испитајте све“

„Али са мојим колегама“, надовезала се Сакан.

„А ако Ваше колеге неће, онда тим горе!“, закључио је председник.

„Биће колега сигурно који хоће!“ додала је Сакан за крај.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић захвалио се свима на излагању и у разговору са грађанима у Малом Зворнику изјавио да нико неће да ради било шта око рударења литијума док не буде извесно да ће деца бити здрава, а природа здрава и чиста, јер зарада не сме бити важнија од здравља.

УКРАЈИНСКИ АВИЈАЦИЈА ИЗВЕЛА ЈАК УДАР! Гори Курска област, мете локалне житнице (ВИДЕО)

Извор: Нова.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА