Најновије

ХИЉАДЕ ВОЈНИКА КРЕЋЕ КА КУРСКОЈ ОБЛАСТИ! Путин издао хитну наредбу, креће акција

Русија је пребацила неколико хиљада војника из Доњецка у Курску област како би се супротставила украјинској офанзиви, преносе амерички званичници. Према наводима, више јединица, са најмање 1.000 војника, већ је пребачено у Курск, након што је Украјина покренула операцију у том региону прошле недеље.

Портпарол Савета за националну безбедност САД, Џон Кирби, изјавио је за CNN да Русија прераспоређује ресурсе и јединице у Курску област како би одговорила на украјинске активности, али је нагласио да то не значи да је Путин одустао од операција у Украјини.

Западни аналитичари истичу да пребацивање руских трупа у Курск неће значајно утицати на стање на бојном пољу у Украјини, с обзиром на то да Русија и даље држи стотине хиљада војника на линији фронта. Међутим, пребацивање јединице "Пјатнашка", једне од најјачих руских војних формација, указује на то да Москва озбиљно схвата претњу од украјинске операције у Курској области.

Украјина тврди да је у офанзиви освојила преко 1.000 квадратних километара руске територије и контролише 82 насеља у Курској области, што је довело до повлачења великог броја руских цивила из тог региона. Упркос томе, руска војска наставља да јача одбрану Курска, доводећи реgrуте из других делова Русије.

Амерички и европски стручњаци сматрају да ова операција има за циљ стварање "стратегијских дилема" за Путина, док неименовани званичници упозоравају да Украјина не може себи приуштити губитак снага које су ангажоване у Курску, јер би то могло ослабити њене линије фронта у Украјини.

Русија је саопштила да је поново заузела једно село у Курској области, које су претходно освојиле украјинске снаге.

КУРСКА ОБЛАСТ У ПРАВОМ ПАКЛУ: Полетела америчка ракета, Руси је неутралисали

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА