Најновије

КИНЕЗИ ОТКРИВАЈУ: Амерички НЕД урушава Србију!

Кинеско министарство спољних послова објавило је документ под називом „Национална задужбина за демократију: Ко су и чиме се баве“, у коме се детаљно наводи да ову америчку невладину организацију, под маском демократије, слободе и људских права, САД користе за инфилтрацију, мешање и субверзију против других земаља.

Како се наводи у документу, Национална задужбина за демократију (НЕД) није оно како се представља - невладина организација која пружа подршку демократији у иностранству, већ је реч о организацији која делује као „беле рукавице” америчке владе. 

Дуго се, наводи се у тексту, бавила подривањем власти у другим земљама, мешањем у унутрашње ствари других држава, подстицањем подела и конфронтације, заваравањем јавног мњења и вршењем идеолошке инфилтрације, све под изговором промовисања демократије, а безбројна злодела НЕД-а нанела су озбиљну штету и наишла на оштру осуду међународне заједнице.

У тексту је указано на читав низ примера где је НЕД учествовао у подстицању обојених револуција, као и манипулисању и мешању у изборе других земаља, међу којима је и Србија.

Како се наводи, у априлу 2022. и децембру 2023. у Србији су одржани председнички, парламентарни и локални избори, а НЕД се умешао у цео изборни процес и дао све од себе да навија за проамеричке опозиционе кандидате уочи избора. У мају 2023. године, стоји у документу, након два узастопна инцидента са пуцњавом у Србији, групе за људска права које је спонзорисао НЕД и проамеричке опозиционе организације организовале су масовне демонстрације тражећи оставку српске владе.

У документу се наводи и да су српске невладине организације које подржава НЕД координирале са огранком Си-Ен-Ена у Србији како би фабриковалелажне вести у вези са Кином, клеветале пројекте које је предузела кинеска страна и распиривале такозвана питања заштите животне средине, рада и корупције.

Од почетка украјинске кризе, Београдски центар за безбедносну политику који финансира НЕД подржава протесте прозападних демонстрација и критикује спољну политику Србије, наводи се у документу кинеског министарства.

Такође, додаје се и да НЕД већ дуго финансира невладине организације на тзв. Косову да подстичу тензије између Владе Србије и привремених институцијау Приштини. У децембру 2023, истраживачки центар Сбункер који финансира НЕД објавио је извештај у којем се каже да је „Косово“ релативно успешан случај америчке подршке изградњи нације и промовисању демократије, покушај да се умањи права намера САД да изврши инвазију и поцепа друге земље.

Као пример подстицања обојених револуција како би се поткопала власт у осталим државама у свету, у извештају се наводи покушај рушења иранске владе, када су у септембру 2022. организовани протести против правила о хиџабу.

Такође, НЕД је украјинској опозицији обезбедио 65 милиона долара током „наранџасте револуције“ у Украјини, док је од 2007. до 2015. године обезбеђено још 30 милиона долара за подршку украјинским невладиним организацијама. Током Евромајдана 2013. и 2014. године, НЕД је финансирао Институт за масовне медије за ширење запаљивих информација.

У извештају кинеског министарства спољних послова као пример наводи се и покушај рушења Владе у Северној Кореји 2002. године, као и употреба разних тактика за инфилтрирање у арапским земљама.

У извештају, кинеско Министарство спољних послова наводи да упркос томе што је забрањен, НЕД финансира рад великог броја организација у Русији и подржава руске опозиционе личности у егзилу у њиховој борби против руске владе.

Даље се наводи да НЕД већ дуго користи европске званичнике како би ширила свој утицај у Европи. Такође, у Мексику подржава организације које спречавају реформу у тој земљи, док од 2017. финансира 54 кубанске организације.

Ова америчка организација је такође пружала подршку сепаратистичким снагама на Тајвану у борби за „независност“, финансирала организације које желе дестабилизацију Хонг Конга, као и оне који се залажу за независност Тибета, али и невладине организације у Грузији у организовању демонстрација у Тбилисију.

Ова америчка организација је такође пружала подршку сепаратистичким снагама на Тајвану у борби за „независност“, финансирала организације које желе дестабилизацију Хонг Конга, као и оне који се залажу за независност Тибета, али и невладине организације у Грузији у организовању демонстрација у Тбилисију.

Кинеско министарство спољних послова у извештају истиче да НЕД користи и разне „академске активности“ за постизање циљева у многим земљама, па је тако финансиран Центар за управљање јавним политикама у Ираку, „Атлас нетворк“ - турска дигитална медијска платформу преко које су се ширило незадовољство и подстицале етничке тензије.

Шта је НЕД?

Како се наводи у документу кинеског министарства, НЕД је извршилац тајних операција ЦИА-е, основан под покровитељством владе САД. Наиме, 1981. године, након што је ступио на дужност, председник Роналд Реган намеравао је да промовише свој „Пројекат демократије“ у иностранству и предложио је фондацију коју финансирала влада, а којом би се приватно управљало и која би отворено подржала „демократске покрете у иностранству“. Једна од сврха НЕД-а, који је створен 1983. године, јесте да подстакне успостављање и раст демократског развоја на начин који је у складу и са националним интересима САД и са специфичним захтевима демократских група у другим земљама које су потпомогнуте програмима које финансира НЕД.

НЕД финансира америчка влада, а програми ове организације се спроводе под вођством америчког Стејт департмента и амбасада у иностранству. Влада САД има приступ информацијама о свим програмима које финансира НЕД, стоји у документу.

Кинеско министарство спољних послова указује на то да је неопходно демаскирати НЕД и упозорити све земље на потребу да прозру његову праву природу, да се чувају и супротставе покушајима ометања и саботаже, чувају свој национални суверенитет, безбедност и развојне интересе и подржавају светски мир и развој и међународну праведност и правду.

Прочитајте ОВДЕ о тензијама на релацији Београд - Приштина 

Извор: Спутњик 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА