Најновије

ПРЕГЛЕД СТАЊА У КУРСКОЈ ОБЛАСТИ: Ево шта се дешава на терену!

Од јутра 16. августа ситуација у Курској области је следећа: активна дејства се настављају у Суџанском, Корењевском и Беловском округу. Истовремено, украјинска војска се, изгубивши прилику за брзе продоре, што је постало јасно у првих неколико дана после инвазије, концентрисала на извођење упада и диверзантских операција истовремено са покушајима да се укопа тамо где има контролу.
М-ста хаубица

М-ста хаубица

Поред тога, са територија Курске области, као и са територије Сумске области, украјинска војска користи ракетно оружје и артиљерију великог домета за ударе дубоко у Курску област – на пример, погађа Лгов, укључујући и пут Рилск-Курск, који пролази кроз овај град.

Ово потврђује информацију да украјинска војска, упркос изјавама и објавама појединих јавних страница, не контролише део Суџе. Реч је о североистоку овог малог града, одакле су руски борци у протекла два дана евакуисали најмање 24 особе.

Дан раније су се појавиле информације да је генерал Сирски одлучио да 128. бригаду (128-ма окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада, сокр. 128 ОГШБр) пребаци у Курску област. Реч је о засебној брдско-јуришној бригади Оружаних снага Украјине, чији се штаб налази у закарпатском граду Мукачеву. Ово је најмање 7. или 8. пут да команда Оружаних снага Украјине пребацује ову бригаду. У априлу 2023. године пребачена је у област Бахмута (Артемовск), а око месец дана након тога град је потпуно заузет, а сама бригада се повукла са губицима од најмање 40 одсто људства.

Пребацивањем 128. бригаде, команда Оружаних снага Украјине покушава да надокнади губитке у 80. и 82. бригади и истовремено покушава да настави дубље напредовање у рејон Курска. Украјинци не крију намере да заузму стратешке објекте у овом руском региону, за шта покушавају да створе услове за пресецање кључних комуникација.

Истовремено, руске трупе су зауставиле напредовање Оружаних снага Украјине у Курској области на више праваца, покренувши нападну операцију. Тако је било могуће повратити контролу над селом Крупец, које се налази источно од Суџе и напредовати дуж обале реке Псел. Враћена је и пуна контрола над Белгород Колотиловком, преко које је украјинска војска покушавала да пробије и прошири Суџански мостобран на територију Белгородске области.

Погледајте ОВДЕ акцију руских хеликоптера у Курској области

Извор: Тв Фронт

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА