Најновије

ШИПТАРИ УВЕЋАВАЈУ "ВОЈСКУ": Противправна банда под спонзорством НАТО чланица

Косовско тзв. министарство одбране расписаће у септембру конкурс за пријем још 300 војника који ће обуку почети већ у новембру, најавио је министар одбране ове лажне државе Ејуп Маћедонци. У објави на Фејсбуку Маћедонци је истакао да је "војска Косова приоритет косовске владе", као и да су у оквиру овог мандата до сада регрутовали 1.931 војника и кадета и да је 40 кадета у процесу регрутације. Додао је и да косовске власти неће на овоме стати.
Шиптарска војска на српском Косову

Шиптарска војска на српском Косову

"Обећали смо да ћемо повећати одбрамбене капацитете у том правцу, осим што смо скоро удвостручили укупан број војника, уложили смо да војска Косова у свом војном арсеналу има најсавременије системе наоружања", рекао је Маћедонци, преноси данас портал "Коссев".

Раније, почетком 2024. године, Маћедонци је рекао да је током 2023. буџет тзв. Косовских безбедносних снага повећан за 100 посто, са 102 на 204 милиона евра, као да је од тога 115 милиона потрошено за набавку система наоружања. По једној од изјава Маћедонција, војска Косова, која по међународном праву и потписаним споразумима, по резолуцији 1244 не би могла ни да постоји, до 2025. имаће три пешадијска пука.

Уз Немачку, оружане снаге САД, Велике Британије, Турске и Албаније најактивније су у опремању КБС-а наоружањем и војном опремом.

Конгрес САД одобрио је испоруку тзв. Косову 246 ракета и 20 лансирних система "џавелин", официри КБС-а школују се у Великој Британији, са оружаним снагама Албаније увежбавају борбена дејства. Амерички специјалци обучавају припаднике КБС-а на Косову.

Средином априла ове године на свечаности у касарни у Приштини која носи име албанског терористе Адема Јашарија, у присуству амбасадора Немачке Јорна Родеа, министра одбране тзв. Косова Ејупа Маћедонција и команданта КБС-а генерала Башкима Јашарија, тзв. Косовским безбедносним снагама уручен је контингент војних возила, донација Владе Немачке.  

Месец дана раније, тзв. Косовске безбедносне снаге преузеле су 15 камиона МАН, од којих је 10 плаћено из косовског буџета, а пет је немачка донација.

Крајем септембра 2018. године немачки контингент Кфора донирао је КБС-у 44 џипа "Мерцедес"  уз образложење да ће та возила унапредити рад КБС-а као и да је време да "КБС постане главна гаранција сигурности на Косову".  

Донацију вредну 1,6 милиона евра "косовској војсци" уручили су директор Саветодавног тима НАТО генерал Уве Бекер и командант немачког контингента КФОР-а Ерик Оферман. Генерал Бекер тада је изјавио да је време да "одбрамбене дужности буду пренете на косовске власти". 

Тзв. косовски премијер Аљбин Курти недавно је на КиМ отворио Центар за обуку за сајбер одбрану а свечаности су присуствовали шеф НАТО тима за везу и обуку на КиМ генерал Ралф Петер Хамерштајн и амбасадор Велике Британије Џонатан Харгревс, а отварање су подржали САД, Велика Британија и једна НВО из Женеве.

Сједињене Државе "Косову" су испоручиле и 51 "хамер" возило које је Приштина купила, поред још 150 тих возила које су САД донирале КБС-у. Приштини је из САД испоручено и 55 борбених оклопних возила М1117.

Турска је самопроглашеном Косову испоручила беспилотне летелице "бајрактар", противоклопни системе ОМТАС  а у тој земљи недавно су се обучавале послуге минобацача из КБС-а. Тзв. Косово је од Турске добило као донацију и три оклопна извиђачка возила "кобра" а још шест ових возила је купило.

Погледајте ОВДЕ акцију руских хеликоптера у Курској области

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА