Најновије

Затворене Поште на северу Косова и још један шамар Вучићевој политици: Губимо све и све нас је мање

Aкцијом косовске полиције у понедељак на северу Косова запломбирано је свих девет просторија Поште Србије, чиме су и званично престале да раде. Симболично, али и практично то значи да су Срби на северу остали без још једне институције и са све мање простора да слободно живе под влашчу Аљбина Куртија, док их Београд упорно подржава протоколарним саопштењима и млаким реакцијама. У паузи између два саопштења власти у Београду и наратива да се неће дозволити нови погром, Срби живе све лошије и неслободније, док им гасе једну по једну институцију.

Без најаве и превелике помпе, косовска полиција у којој због одлуке српске власти више нема Срба, ушетала је на север Косова и затворила свих девет просторија Поште Србије у четири општине.

Писма, телеграми, пакети више не стижу грађанима на северу, који су тако још једном остављени на милост и немилост приштинским властима који чине све да се Срби иселе, а да им се живот учини што тежим.

Иста та косовска полиција свакодневно хапси наше грађане због наводних ратних злочина или било ког другог повода, што иначе тежак живот чини још компликованијим. Нова одлука да се затвори Пошта уследила је након неуспелог плана премијера Аљбина Куртија да се отвори мост на Ибру, што су стопирале земље Квинте.

Формални повод за акцију полиције била је дојава да Пошта не послује по закону, да немају лиценцу, што је потврдио и заменик командира полиције за Север Ветон Ељшани.

Епилог је сада већ јасан – пошта је затворена, Србима је додатно сужен простор за живот, а шта ће бити у наредном периоду зна само Аљбин Курти. Са друге стране, Срби на северу су још једном изневерени, чиме је још једном потврђено да су нарочито након оружаног сукоба у Бањској препуштени сами себи.

Потпредседник опозиционе Српске демократије Стефан Вељковић истиче да су људи разочарани млаком реакцијом Београда, али и да је било јасно ко је бранио јавни интерес, а ко се “сакрио у мишју рупу”.

“Ми смо као Српска демократија били на лицу места испред пошта у Звечану, Зубином Потоку, Косовској Митровици да питамо полицију зашто загорчава живот обичним грађанима, али нисмо добили одговор. Српска листа није смела ни да зуцне”, поручује Вељковић за Нову.

Да Српска листа није била превише ангажована у тренутку када је полиција затварала експозитуре потврђује и снимак из Косовске Митровице на којем се види како високи функционер Игор Симић шета градом и вређа опозицију.

Изузев саопштења Српске листе да је ово акција која има за циљ да протера Србе, већих ангажмана највеће српске странке на северу није било.

Коментаришући саму акцију, Вељковић тврди да је затварање Поште освета косовске Владе и премијера Аљбина Куртија за неотварање главног Ибарског моста.

На питање да ли су очекивали жустрију реакцију Београда, Вељковић напомиње да су очекивали јер је Београд с једне стране немоћан, са друге има друге приоритете.

“Живот нам се сада компликује јер више не можемо да шаљемо и примамо писма, телеграме… Неизвесно је шта ће бити са радним местима у Поштама, а затварањем врши притисак на њихове породице, тј. Поставља се питање да ли ће оне остати да живе овде или ће морати да се релоцирају због посла у ужу Србију”, оцењује Вељковић.

Затварање Поште наставак гашења институција на северу

Сваког дана Срби на Косову живе горе него претходног. Ако им косовска полиција не упада у станове и не претреса куће, онда се све чини да им се погорша животни стандард. Забрањује се увоз робе, Срби више нису у институцијама, а већ месецима траје експропријација земље од стране Косова.

Приштинске власти свакодневно „стежу обруч“ око остатка српске државности, а врхунац штетних одлука по Србе било је увођење евра у платни промет, односно укидање динара. Временом, позиција наших грађана постала је све тежа, а утисак је да су Срби препуштени себи, без било какве значајне подршке Београда.

Почетком године одлуком Владе Косова укинуте су српске таблице, са чим се сагласио и званични Београд.

Ако на све то додамо енергетску офанзиву на Газиводе од стране Косова, али и најаву да ће поново аплицирати за чланство у релевантним међународним организацијама, постаје јасно да су званични Београд и власт коју предводи СНС у потпуности “на коленима”.

После оружаног сукоба у Бањској, Србија није имала велики маневарски простор за дипломатске активности, што је резултирало захтевањем истраге од стране међународних партнера да се утврди одговорност врха државе.

Управо након Бањске кренули су појачани притисци на Србе јужно и северно од Ибра. Косовска полиција неконтролисано је упадала, хапсила и приводила грађане, а притисак није престао ни након нове године. Више није тајна да се Срби исељавају.

Бахатост косовске власти, али и немоћ званичног Београда свакодневно се огледају на језеру Газиводе где је неретко борави и министар полиције Ђељај Свећља. То је оно исто језеро за које је председник Александар Вучић рекао да га не да, а на њему се сада праве догађаји за Албанце које чувају полиција и надзорне камере.

Можда свега овога не би ни било да Срби нису напустили косовске институције пре скоро две године, што је подржао и званичан Београд.

Политиколог Огњен Гогић наглашава да све укупно ово представља велики удар за Србе на северу који живе у анксиозности шта ће се даље дешавати. Према његовим речима, на удару могу да дођу здравство и просвета, што би представљало велики изазов да Срби настава да живе на овим просторима.

ОБАЛСТ КУРСКА САМО ДИМНА БОМБА? Чека се прави напад огромних размера?

Извор: Нова.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА