Најновије

АМЕРИКАНЦИ КОРИСТЕ СИТУАЦИЈУ! Против Русије спремају нови фронт, Москва има сазнања

Америка спрема фронт против Русије.

Због свега, руско-молдавски односи су све напетији. Отправник послова Молдавије у Русији позван је у уторак у руско Министарство спољних послова, које је изразило забринутост због навода о могућем базирању у Молдавији борбених авиона Ф-16 намењених Украјини. Медији су писали да ће ти авиони наводно полетети са молдавских аеродрома како би бомбардовали руску територију. Међутим, молдавско Министарство спољних послова је то негирало.

Блохин истиче да Молдавија може да постане стратешко упориште за Запад у случају краха у Украјини.

„Али не само Молдавија, јер ако погледате карту ту су и тзв. земље које се могу назвати ‘санитарним кордоном’ и то Балтичке државе, Пољска, Румунија и Молдавија. Јасно је да ће Сједињене Државе сада јачати те државе за случај ако у будућности дође до сукоба са Русијом“, додао је Блохин.

Одговарајући на питање шта је циљ изградње 23 војна објекта у Молдавији, Блохин каже „јачање земље“ у случају да се Украјина нађе у зони утицаја Русије.

„Тада је јасно да ће Молдавија већ бити у првом плану. Дакле, ово се све ради узимајући у обзир могућност пада Украјине. То јест, они је јачају“, додао је он.

Говорећи о даљем развоју догађаја, Блохин оцењује да ће Молдавија, aко се буде интензивирала конфронтација Русије и Запада, радити на томе да повећа свој значај у очима Вашингтона.

„Како ће га конкретно ојачати, то ћемо видети. Сада не могу тачно да кажем шта ће тамо испоручивати, али очигледно је да ако Украјина падне, онда ће пумпати оружјем не само Молдавију, него и Пољску, Румунију и Балтичке државе. Оне су кључне. Tакорећи, наоружаваће земље дуж граница Русије“, упозорава Блохин.

Маја Санду руши везе са Придњестровљем и Гагаузијом

Руски експерти оцењују да политика Маје Санду води ка рушењу веза са Придњестровљем, док „Гагаузија почиње да говори о стицању још веће аутономије како би заштитила своје културно наслеђе“.

Предњестровље, као и Гагаузија, аутономни округ на југу Молдавије, традиционално се залажу за зближавање са Русијом, док се власти у Кишињеву држе проевропског курса усмереног ка европским интеграцијама, иако у Молдавији не подржавају сви проевропски курс.

Санду је сада посвећена активностима везаним за припреме за предстојеће председничке изборе у октобру и планирани референдум о чланству у Европској унији, а у те сврхе забранила је рад неколико десетина телевизијских канала и портала који се противе политици власти и европским интеграцијама.

Стручна јавност такође упозорава да активности Санду и њених сарадника стварају додатне ризике за Придњестровље и Гагаузију.

„Придњестровље је проблем за Молдавију и за НАТО, јер, очигледно, то означава проруску зону утицаја. У том подручју, у месту Колбасна, постоји руска база и јасно је да Украјинци ту могу створити тензије, јер је њихов задатак да нанесу максималну штету Русији свим расположивим, свим могућим средствима.

И, наравно, они могу да увуку Придњестровље у овај сукоб, а после Придњестровља јасно је да би уследило и увлачење Молдавије и зато мислим да ће помоћ Молдавији бити повећана од стране Сједињених Држава“, упозорава Блохин.

У Придњестровљу, које се граничи са Молдавијом и Украјином, распоређена је Оперативна група руске војске која броји 1.000 војника и официра.

Они, између осталог, имају задатак и да чувају складишта у којима се налази више од 20.000 тона муниције, која је извезена након повлачења совјетских трупа из европских земаља.

У случају да се ситуација у том региону „закува“ и дође до сукоба Русија ће бити приморана да појача отпор и помогне Придњестровљу да се одупре, закључује Блохин.

СЛОМЉЕНО КРИЛО ОДБРАНЕ УКРАЈИНСКЕ АРМИЈЕ: Руси сада упадају у велико упориште (МАПА)

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА