Најновије

КИНЕЗИ ОПЕТ ЗАПОЧИЊУ ПРИЧУ? Ванредна ситуација због мајмунских богиња, кренула тестирања

Потез кинеских власти уследио је два дана након што је Светска здравствена организација (СЗО) прогласила недавни пораст инфекција у Африци за ванредну здравствену ситуацију од међународног значаја и позвала на кампању вакцинације.

Кинеске власти почеле су да тестирају људе и робу која улази у земљу на мајмунске богиње (мпокс), саопштила је у петак кинеска Генерална царинска управа (ГАК).

Нове мере ће остати на снази шест месеци, наводи ГАК.

Најава је уследила два дана након што је Светска здравствена организација (СЗО) прогласила недавни пораст инфекција у Африци за ванредну здравствену ситуацију од међународног значаја и позвала на кампању вакцинације.

Људи који пристижу у Кину из земаља и региона у којима су потврђени случајеви ове болести требало бу да се пријаве по уласку уколико имају симптоме попут температуре, главобоље и оспиа, а на царини ће се спровести медицинске мере и вршити узорковање и испитивање у складу са прописаном процедуром.

Возила, контејнери и роба из подручја у којима су примећени случајеви мајмунских богиња треба да буду дезинфиковани, додаје се у саопштењу.

Мајмунске богиње се могу ширити блиским контактом, изазивајући симптоме сличне грипу, али и осип који формира пликове и отечене лимфне чворове.

Према СЗО, болест је обично блага и само у ретким случајевима фатална.

Прошле године, кинеска национална здравствена комисија означила је мајмунске богиње заразном болешћу Б категорије, заједно са ковидом 19, сидом и САРС-ом.

Овај потез омогућио је властима да, у случају избијања заразе, предузму хитне мере, укључујући ограничавање окупљања, обустављање рада и школе и затварање појединих подручја.

СЛОМЉЕНО КРИЛО ОДБРАНЕ УКРАЈИНСКЕ АРМИЈЕ: Руси сада упадају у велико упориште (МАПА)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА