Најновије

Лепи „челенџери“ лепо горе у Украјини, а гореће и у Русији

Током војних сукоба у региону Доњецка, „челенџери“ су савршено горели, а сада ће горети и на тлу Курска. Имамо оружје које прилично успешно уништава те британске тенкове, поручује руски војни експерт, пуковник у пензији Виктор Баранец.

„Скај њуз“ је објавио сазнања да украјинске трупе користе британске тенкове „челенџер 2“ за офанзиву унутар Русије, што је прво коришћење британских тенкова у борбеним дејствима на руској територији, док руска државна корпорација „Ростех“ проучава сво расположиво заплењено НАТО оружје и технику, а највише интересовања буде тенкови и борбена возила пешадије. У фокусу руске корпорације су, између осталог, и „челенџери”. Испоставља се да конструкција британских тенкова не може да издржи напад савремених дронова-камиказа. Погођени руским „ланцетима“ ти тенкови се претварају у пепео.

„Судећи по информацијама које имам, Украјинци су изабрали следећу тактику коришћења ‘челенџера’ - узимају малу диверзантско-извиђачку групу од, рецимо, 30 људи, а поред тенка ’челенџер’, ова група укључује или борбена пешадијска возила или оклопне транспортере, по правилу увозне. Они људи који иду у пробој, дужни су не само да покушају да изврше пробој линије одбране Руса, већ и да заштите ове челенџере. То је један од њихових задатака...“, каже Баранец.

Баранец напомиње да су украјинске посаде научиле да управљају овим британским тенковима, али не искључује могућност да у њима и даље седе Британци.

Убрзо након што је „Ростех“ саопштио да је квалитет британских тенкова раван нули, у зони специјалне операције примећен је „челенџер“. Снимак потврђује њихову слабу „жилавост“. Видео показује како један дрон спаљује тенк до темеља. Главни разлог – конструкција и заштита ових тенкова не испуњавају услове савременог ратног попришта. Руска корпорација указује да је у њега боље не седати, јер није сигурно борбено возило.

Рањивост „челенџера“

Чак су и западни медији раније наводили да британски „челенџери“ пребачени украјинским оружаним снагама нису погодни за употребу у Украјини, а један од недостатака који се наводи је њихова слаба мобилност – украјински тенкисти су тврдили да снага мотора од 1.200 коњских снага није довољна за оклопњак од 71 тону, а када се „челенџер 2“ заглави у меком украјинском тлу, морају да вуку, а ако то није могуће - на пример, у току битке - ти тенкови постају веома рањиви.

Руски војни стручњаци такође наводе да су „челенџери“ испоручени Украјини посебно рањиви на руска минска поља, која својим ударом на дно не само да могу да онеспособе оклопно возило, већ и да га потпуно униште.
Такође, ФПВ-дронови успешно делују против западних тенкова, с обзиром да ниједан од западних тенкова нема динамичку заштиту у горњем делу, а још мање од ФПВ-дронова.

Ако се упореде са руским Т-90 онда су “челенџери“ инфериорнији у скоро свим аспектима - и по оклопу и по домету паљбе.
Иначе, „челенџер“ је први британски тенк који је икад уништен у борби. Уништен је у Украјини, што се није догодило за скоро 30 година коришћења ових тенкова британске производње на разним ратиштима.
Британска пропаганда је тај тенк, напомиње Баранец, представљала као „ударну песницу“, али се у пракси он није показао као такав.
Иначе, корпорација „Ростех“ је током проучавања НАТО трофејне технике дошла до закључка да у западној технологији нема никавих чуда, иако кошта више од руске технологије.

Према речима Владимира Артјакова, заменика генералног директора Ростеха, испитавања су показала да Русија и Запад имају „паритет у зрелости војних технологија и решења“, иако постоје разлике у приступима према конструисању. Програмери се руководе критеријумом најбољег односа „цена-квалитет-ефикасност“, али се „испоставља да је НАТО скупљи“.

Артјаков је као пример навео британске тенкове „челенџер“, који су разочарали квалитетом након првих борби. Од руских тенкова инфериорнији су и амерички „абрамси“ и немачки „леопарди“. Теже се ремонтују и немају вођено оружје.
У јулу је Ростех саопштио да је оклоп америчких тенкова „абрамс” застарео, а погодак једне руске гранате „краснопољ“ гарантовано уништава тај тенк.

Како Британци допремају оружје у Украјину

Раније су британски медији писали да Велика Британија испоручује оружје Украјини преко два главна канала – преко Ламанша и пољског аеродрома „Жешов“. Од почетка руске специјалне операције, директним летовима из Велике Британије за Пољску допремљени су милиони муниције, као и малокалибарско оружје, ракете дугог домета и противтенковско оружје. Оклопна возила, тенкови и артиљерија великог домета транспортују се преко Ламанша, а затим возом преко Европе.

Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају регулисање ситуације у Украјини и директно укључују земље НАТО-а у сукоб. Москва је више пута поручила да ће сваки терет који садржи оружје за Кијев постати легитимна мета за руске оружане снаге.

САД и НАТО су директно укључени у сукоб, укључујући не само снабдевање оружјем, већ и обуку украјинске војске. У сваком случају, пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси мирном решавању украјинског сукоба, већ га напротив продужава и доводи до још већег крвопролића.
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА