Најновије

МОСКВА ИМА ПОРУКУ ЗА СРБИЈУ: Тиче се Косова и Метохије

Ситуација на Косову и Метохији, на северу јужне српске покрајине је испитивање стрпљења и Београда и српског становништва које тамо живи у невероватним тешким условима, како када је реч о преживљавању, тако и када је реч о безбедности, рекао је амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко.

„Једнострано отварање моста, па и сама изјава да ће ускоро доћи до отварања моста на Ибру је велика провокација, игра живаца“, рекао је за ТВ Хепи Боцан-Харченко.

Види се, како каже, да у таквим приликама руководство Србије наставља доста уравнотежено у политичком смислу, а што је најважније наставља са помоћи и подршком српском становништву на Косову и Метохији.

„Ако покушамо да направимо неку анализу свих дешавања, веома често се неке унутрашње, тешке ситуације у Србији поклапају са порастом тензије на КиМ. Ја сада говорим о овим акцијама против литијума и коришћењу екологије и теме литијума у политичке сврхе и поклапању са тензијама на Косову. Без обзира на ових неколико, па можда и више изјава са Запада упућених Куртију да се заустави, да чека, да не отвара мост, ја не верујем да они стварно притискају Приштину да се заустави. И раније је било више изјава, али Приштина добро разуме да нико са Запада неће да направи неки стварни притисак и одлично зна, научили су то током деценија, да могу да раде што год желе у циљу успостављања контроле на северу Косова“, оцењује Боцан-Харченко.

Што се тиче Русије и њене подршке, додаје амбасадор, Русија је увек уз Србију.

„Сада су најважније политичке акције, политика коју води Београд, а наша помоћ је углавном на линији политичких и дипломатских активности, као у Савету безбедности. У Москви је ових неколико дана било више разговора и састанака потпредседника Владе Србије Александра Вулина са нашим руководиоцима. Имао је веома дуг и детаљан састанак са Лавровом. Наравно, било је више разговора о економској сарадњи, али је уз то Косово било најважније питање, као и наше заједничке политичке и дипломатске активности у том правцу, а на основу Резолуције 1244 која остаје темељ за стварно безбедно, дуготрајно и трајно регулисање овог питања“, напомиње Боцан-Харченко.

Како је рекао, Србија није увела санкције Русији, без обзира на невероватан притисак Запада да то учини који годинама траје, чиме је демонстрирала да води независну и самосталну политику.
Говорећи о Русима који су дошли у Србију од почетка руске специјалне операције у Украјини, амбасадор Руске Федерације у Београду каже да они сада долазе у мањем броју него што је то био случај на почетку.

„Неки су успоставили или наставили свој бизнис, можда и у већим димензијама. Не бих рекао да од стране тих грађана Русије који су дошли у Србију постоји нека видљива, осетљива и негативна политичка активност на развој наших односа. Наравно, имајући у виду односе Србије и Русије, онима који су негативно расположени према Русији Србија није најбољи терен за такве политичке активности. Што се тиче бизниса они га настављају у Србији, али не могу да кажем да је то неки врло важан део наше билатералне сарадње јер је то углавном мали бизнис, а ми са Србијом сарађујемо у много већем обиму“, закључио је Александар Боцан-Харченко.

Четири украјинска генерала погинула код Малиновке у Харковској...

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА