Најновије

Москва: Кијев неће уништити канонско православље, нацрт закона о забрани УПЦ - варварски

Кијевски режим не може да уништи канонско православље, а нацрт закона о забрани Украјинске православне цркве који се разматра у Украјини је варварски, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Украјински председник Владимир Зеленски је у понедељак најавио одлуку која треба, како је рекао, да ојача украјинску духовну независност, а украјински медији су потом објавили да парламент наредне недеље намерава да размотри закон.

„Уверени смо да кијевској хунти неће поћи за руком да уништи канонско православље које исповеда већина у земљи“, истиче руско Министарство.

У Москви сматрају да је неприхватљиво одсуство реакције институција и у том контексту Русија је позвала виског представника УН за људска права Волкера Турка да се позабави правим проблемима - прогоном свештеника и верника УПЦ - уместо што свакодневно покушава да себи припише непостојећа овлашћења.

Украјинске власти организовале су највећи талас прогона УПЦ у савременој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламент је у првом читању усвојио предлог закона о њеној потпуној забрани у целој земљи. Руска православна црква је саопштила да су украјински расколници уз помоћ локалних власти насилно заузели стотине православних цркава, док су „свештеници и верници, мушкарци и жене, били изложени физичком насиљу“.

РУСКИ ХЕЛИКОПТЕР ПРЖИО ПО УКРАЈИНСКИМ ПОЛОЖАЈИМА: Курска област дословно гори у сваком смислу

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА