Најновије

ШТА КАЖЕ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ О ПРОТЕСТИМА У СРБИЈИ? Не чуди нас што је Русија против, јуре своју агенду на српском тлу

Пре седам дана у Београду је одржан протест против "Рио Тинта", а Стејт департмент се данас огласио тим поводом.

Амерички Стејт департмент саопштио је да је лажна свака тврдња да се Сједињене Америчке Државе (САД) мешају у протесте у Србији или да подржавају протестне покрете усмерене против Владе Србије.

"Не чуди нас што је Русија, насупрот томе, инструментализовала протесте да би остварила своју агенду у Србији, као што то чини широм света", наводи се у одговору портпарола Стејт департмента за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Подсетимо, портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да "анализа тренутне ситуације у пријатељској Србији указује на поновне покушаје појединих злонамерних сила да активирају познати деструктивни арсенал у циљу подривања унутрашње политичке ситуације у овој земљи".

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да су га руске службе обавестиле да се спремају масовни нереди у покушају државног преврата.

У Стејт департмент у одговору за РСЕ оцењују да су миран протест и право грађана да демонстрирају и слободно говоре важан део демократије.

Подсећају и на став америчких званичника да је "на српском народу и његовим изабраним лидерима" избор шта радити даље са ресурсима литијума.

"Верујемо да ово Србији пружа изузетну прилику, под условом да се поштују еколошки стандарди и најбоља светска пракса. То је одлука коју треба да донесе Србија", закључује Стејт департмент.

Да став Вашингтона о протестима у Србији није тако неутралан као што Стејт департмент тврди у одговору за РСЕ показао је помоћник државног секретара за енергетику америчког Стејт департмента Џефри Пајат.

"Српски литијумски пројекат 'Јадар' прилика је да се допринесе зеленој транзицији и код куће и у иностранству. То би оснажило економију Србије и учинило је лидером у сектору обновљивих енергија у Европи", навео је Пајат на Иксу.

И у овом оглашавању Вашингтон није пропустио прилику да прокоментарише и потпредседника Владе Александра Вулина, наводећи да је став САД о Вулину "добро познат".

"Он је од јула 2023. под америчким санкцијама, поред осталог, због веза са Кремљом", наводи се.

"МУНИЦИЈА ВЕЋ ИСПОРУЧЕНА" Украјински војници заробљени у Курској области открили план Кијева?

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА