Најновије

ДОКАЗИ У РУКАМА! Обелодањено какво наоружање Кијев користи у нападу на Курску област

Кијев у терористичком нападу на територију Курске области користи оклопну технику коју су му испоручиле земље НАТО непосредно пре тога, следи из анализе докумената које је запленила руска војска.

Оклопно возило „рошел сенатор“ (модел „форд Ф-559 сенатор АПЦ), који је украјинска 82. засебна десантно-јуришна бригада користила приликом напада на Курску област, испоручен је Украјини уочи самог напада. То показују документи Оружаних снага Украјине који су пали у руке руских маринаца из 810. бригаде.

Како пише у саобраћајној дозволи, оклопно возило „рошел сенатор“ је регистровано 26. јула 2024. године. Наводи се да је технички преглед први пут урађен 27. јула 2024. године, односно десет дана пре напада украјинских милитаната на Курску област. Према товарном листу, оклопно возило је приступило извршавању борбених задатака седмог августа.

Из докумената које су запленили руски војници такође следи да возило „рошел сенатор“ не само да је испоручено Украјини 2024., него је и произведено исте године.

Протекле недеље, војници 810. бригаде маринаца Оружаних снага Русије у Курској области у потпуности су уништили моторизовани конвој 82. засебне десантно-јуришне бригаде украјинске војске, који је био наоружан оклопном техником земаља НАТО. У колони су, поред канадских оклопних возила „рошел сенатор“, била и америчка оклопна возила ХММВВ (хамер), тешка оклопна возила „кугар“ и оклопни транспортери „страјкер“.

У међувремену, британски лист „Тајмс“ пише да украјинска војска у нападу на Курску област користи дронове које јој је испоручила Велика Британија.

„Британска техника, укључујући дронове, одиграла је централну улогу у новој офанзиви Украјине“, наводи се у чланку.
Ипак, како наводи колумниста „Форбса“ Дејвид Екс, украјинска војска губи много борбене технике у Курској области. Посебно је осетан губитак борбених оклопних возила и транспортера гусеничара за пешадију.

„Они губе та драгоцена возила скоро два пута брже него обично“, тврди он и додаје да украјинску технику уништавају руски дронови и артиљерија.

Према подацима руског Министарства одбране, од упада украјинских снага 6. августа укупно је ликвидирано 2.860 украјинских војника, уништен је 41 тенк, као и 40 оклопних транспортера. Операција уништавања јединица Оружаних снага Украјине се наставља.
Поводом напада на Курску област огласио се и председник Русије Владимир Путин који је рекао да је кијевски режим извео провокацију, те да врши неселективно гранатирање цивилних мета. Иначе, тај напад се у Русији квалификован као терористички чин који је Кијев извршио уз подршку колективног Запада.

КАДИРОВЦИ ОБЈАВИЛИ ХОРОР СНИМКЕ: Украјински лешеви на све стране (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА