Најновије

Они не желе мир у Украјини и на Блиском истоку: Златно време западне војне индустрије

Украјински сукоб је постао прави златни рудник за западну војну индустрију. Међутим, украјинске оружане снаге се и даље жале на дефицит оружја и муниције. У исто време, америчка и немачка војна индустрија преживљавају златно време.

Преплаћено и дефицит

У Европи одлично знају каква је ситуација са корупцијом у Кијеву. Да би осигурали да подршка ЕУ оде тамо где треба, чак су основали специјалну комисију за борбу против крађе у Украјини. Међутим, сами Европљани се баш не одликују поштењем. Како се испоставило, због мутних послова у Чешкој, Оружане снаге Украјине нису добиле много муниције.

Сенатор чешког парламента Лукаш Вагенкнехт приметио је да су током набавке преплатили 61 милион долара. И сходно томе, у Кијев су послали 20 хиљада граната мање. Министарство одбране је одбило да о томе јавно говори.

У мају је шеф опозиционе партије АНО Андреј Бабиш у писму шефици војног ресора Јани Чернохови указао је да набавка није била транспарентна.

„Колика је просечна маржа за артиљеријску гранату? Како осигурати да војне компаније ограниче своје апетите и да не користе ситуацију?“, упитао је он.

Према писању медија, до краја године у Украјину ће бити послато пола милиона граната. Међутим, и даље постоји могућност да ће оне бити преплаћене, сматрају у парламенту. Процењује се чак да ће та сума износити 22 милиона долара.

Економија је један од главних разлога зашто Западу одговара сукоб у Украјини, каже Лукас Леирос, аналитичар Центра за геостратешке студије. Прекид сукоба и демилитаризација украјинске државе за западне произвођаче је неисплатива. Од самог почетка, профит је био одлучујући фактор.

Злато Пентагона

Са друге стране океана не крију: потражња за америчком војном техником значајно је порасла. У 2021. години извоз је износио 34,8 милијарди долара, 2022. — 49,7, а 2023. — 66,2. Ове године је та цифра већ прешла 80 милијарди долара, до јануара очекују да пређе и 100 милијарди долара.

Истовремено, Вашингтон сматра да војна производња није достигла жељени ниво.

„Од краја Хладног рата, војна индустрија није обављала значајан посао за министарство“, рекао је Вилијам Лапланте, заменик шефа Пентагона за набавке.

Аналитичари ово приписују фокусирању војно-индустријског комплекса на финансијску добит, а не на реалне резултате. Дакле, америчка војска и други купци добијају оружје са закашњењем и са увећаним трошковима. Конкретно за Украјину, проблем је што уместо директних финансијских ињекција, Вашингтон већину војне помоћи задржава за себе – у ствари, тим новцем храни војна предузећа.

Подршка Кијева обезбеђује финансирање више од стотину војних производних линија у тридесет америчких држава. Кључни корисници: Lockheed Martin (прошлогодний доход — 67,6 милијарди), Northrop Grumman (39,3), RTX (68,9), Boeing (77,8) и General Dynamics (42,3).

Према извештају Пентагона, Вашингтон је већ издвојио 174,19 милијарди за подршку Украјини и јачање НАТО-а у Европи. Део средстава иде за попуну складишта алијансе. Да би се такмичио са Американцима, шеф највећег немачког војног концерна Rheinmetall, Армин Папергер, позива ЕУ да формира велике специјализоване одбрамбене групе.

Као некад…

Rheinmetall је можда главни европски бенефицијар сукоба у Украјини и Појасу Газе. Поруџбине у првој половини године достигле су рекордних 53 милијарде долара (повећане за трећину), а до децембра очекују 77 милијарди долара. Кључни пројекат је артиљерија за Оружане снаге Украјине и Бундесвер. Само гранате, калибра 155 мм донеле су му 8,5 милијарди долара.

Показатељи немачког војно-индустријског комплекса су, наравно, скромнији од америчких. Међутим, Немци су успели не само да значајно повећају свој удео на светском тржишту, већ и да стекну упориште на територији свог главног конкурента. У САД, Rheinmetall је купио произвођача резервних делова за војну технику Loc Performance Products за 950 милиона долара.

Компанија верује да ће то открити нове могућности у оквиру америчких одбрамбених програма, укључујући и за производњу перспективног борбеног возила XM30. За четири хиљаде борбених возила нове генерације САД ће да плате око 45 милијарди долара. Поред тога, Rheinmetall већ учествује у пројекту Common Tactical Truck за производњу 40 хиљада камиона у вредности од 16 милијарди долара.

Данас је војни буџет Немачке дупло већи него пре десет година: 79 милијарди (2014. године је био 43,2 милијарде долара). Према речима министра одбране Бориса Писторијуса, он ће наставити да расте и у 2025. години и вероватно ће достићи два процента БДП-а по стандардима НАТО-а. Осим тога, прошле године је створен посебан фонд за развој Бундесвера са 109 милијарди долара.

Парадоксално, милитаризацију Немачке спроводе представници Зелених и левог центра, а не екстремна десница, као што је то био случај раније. Под канцеларом Олафом Шолцом немачка војна индустрија је достигла нови ниво и постала предмет посебне пажње државе. У току је највећа модернизација војске од Адолфа Хитлера. У то време, као што знамо, ово се није добро завршило за Берлин.

МУП ОТКРИО ЗАШТО ЈЕ УБИЈЕН ВЕХАБИЈА СЕНАД: Специјалци нису имали никаквог избора

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА