Најновије

Пројекат Ваљево: Мегарудник! Све било договорено: Шолц унапред знао одлуку Уставног суда!

У Ваљеву је планиран један мегарудник бора и литијума, а потенцијалну експлоатацију треба да ради канадска компанија „Еуро литијум Балкан“. У плану је и површински и подземни коп, рудно тело је површине 32 километра, долази до самог Ваљева и то је једна јако опасна ствар, изјавио је адвокат Сретен Ђорђевић у чијој канцеларији у Ваљеву ради више адвоката који су специјализирали еколошко право и већ су се истакли у борби против Рио Тинта, Еуро литијума и других заступника рударења по Србији.

Он је приликом гостовања на каналу Прави одговор казао да је код Ваљева планирана и фабрика сумпорне киселине.

- Један немачки парламентарац изјавио је да је задовољан што је Србија решила да не прави проблеме Европској Унији. А ја бих додао да је Србија решила да прави проблеме свом народу – закључује Ђорђевић.

Упитан како се у свега две недеље, између захтева немачке амбасадорке Анке Конрад од 5. јула да литијум буде расположив и доласка Шолца и Шефчовича 19. јула, догодило да Уставни суд поништи уредбу Владе Србије о укидању пројекта Јадар, да та одлука изађе у Службеном гласнику, да нова влада обнови стару одлуку о пројекту Јадар и да и то изађе у Службеном гласнику, казао је да је то „само доказ да је све било унапред договорено“.

- Европски званичници су унапред знали за одлуку Уставног суда, па је тај меморандум, који није мали, унапред припремљен, унапред усаглашен и да се све знало знатно пре формалне одлуке Уставног суда. Има још једна ствар. Цео текст одлуке Уставног суда од тридесетак страна процурео је мање од 24 часа након доношења. Технички је неизводљиво да таква одлука буде осмишљена и откуцана за тако кратко време – изнео је адвокат Ђорђевић чињенице због којих би судијама Уставног суда и члановима Владе Србије требало да се позабави јавни тужилац и спроведе истрагу. Он је изнео још један фрапантан податак, а то је да је Службени гласник антидатирао, односно фалсификовао датум изласка одлуке Уставног суда! Наиме, да би Влада Србије 16. јула донела одлуку да обнавља стару уредбу пројекта Јадар, одлука Уставног суда би морала да се претходно појави у Службеном гласнику, што значи најкасније 16. јула ујутро. Међутим, он тврди да је Влада донела одлуку пре објављивања одлуке Уставног суда!

- Моја канцеларија је сатно пратила објаве у Службеном гласнику и могу да гарантујем да се 16. јула није појавила одлука Уставног суда. Она се појавила тек 17. јула, али су написали да је објављена 16. јула. У време дигитализације, то је могуће направити – упозорио је Ђорђевић на још
један криминални чин режима.. Он је изнео и које је све назаконитости починио Рио Тинто, од пореских манипулација до истражних бушења без дозволе, због чега му се могу једнострано одузети сва права на експлоатацију, а такође је изнео и каква је загађења изазвао истражним бушотинама и „Еуро литијум Балкан“.

Погледајте овај интервју који је алгоритам Јутјуба најпре означио као непожељан, али је након жалбе и захтева за ревизију, ипак поништио своју одлуку, па овај интервју можете да послушате у интегралној, нецензурисаној верзији на каналу Прави одговор.

ДРАГАШ ОТКРИВА: Све о режимском клану који стоји иза литијума - огољена позадина свега! (ВИДЕО)

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА