Најновије

Ћеранић: Вехабијски покрет у БиХ могао би да изнедри прву бригаду

Декан бањалучког Факултета безбедносних наука упозорава да вехабијском покрету приступају млађи људи који су образовање стекли на престижним теолошким факултетима у исламским земљама.

Вехабијски покрет у БиХ могао би да изнедри чак и своју прву бригаду, упозорио је декан бањалучког Факултета безбедносних наука Предраг Ћеранић.

Ћеранић је оценио да су у БиХ мале шансе за терористичке нападе попут оних из периода 2010-2014. године, али да треба да забрињава то што су хуманитарци постали некадашњи припадници злогласног одреда "Ел муџахедин".

"То су сада невладине организације регистроване по општинама и судовима, имају текући рачун, добијају помоћ од локалних заједница, сами дају помоћ социјално угроженим. Односно, јачају идеолошки, шире свој утицај и сљедбеника је све више," наглашава Ћеранић.

Ћеранић истиче и да вехабијском покрету приступају млађи људи који су  образовање стекли на престижним теолошким факултетима у исламским земљама.

"Склопљено је неко примирје између Исламске заједнице БиХ и вехабијског покрета и њих сада нико не омета, толерише их власт. Вехабијски покрет могао би изнедрити прву бригаду за, како је Изетбеговић рекао, 'не дај Боже'," рекао је Ћеранић за Срну.

Он је навео да вехабије сада највише користе друштвену мрежу Телеграм, а не Фејсбук, а интернет им служи да држе предавања и није им у интересу терористички напад који би их представио као безбедносну претњу по БиХ.

"Уочио сам да лидери вехабијског покрета позивају своје следбенике да не наседају на провокације, односно да се ни у ком случају не укључе у нешто што би имало неку последицу", рекао је Ћеранић.

Ћеранић је навео да је због рата у Украјини вехабијски покрет заборављен, а у медијском дискурсу поново се нашао након што је вехабија Милош Жујовић покушао напад на израелску амбасаду у Београду.

"Службе Србије су озбиљне у намери да се такви терористички напади не понове и ушли су у траг вехабији Сенаду Рамовићу, који је одбио да се преда и отворио је ватру на полицију, те је том приликом ликвидиран. Те службе ће сигурно одмотавати клупко да би дошли до потенцијалних подстрекача и помагача Жујовићу," закључио је Ћеранић.

Вехабије стално раде на припремама терористичких дела и на њиховој реализацији, а догађаји у вези са вехабијским покретом у Србији су врло упозоравајући, рекао је декан Факултета за безбедност и заштиту у Бањалуци Слободан Жупљанин, упозоравајући да је то аларм за безбедносне структуре, да се позабаве тим питањем јер очито да ровита глобална ситуација погодује њиховој делатности.

"Они имају период када су практично успавани, не виде се, а у ствари увек делују и раде на припремама терористичких дела и њиховој реализацији", истакао је Жупљанин коментаришући ликвидацију вехабије Сенада Рамовића у Србији који је одбио да се преда и пуцао на полицију.

Жупљанин сматра да опасност од вехабизма није никаква новост и да већ годинама уназад безбедносне службе упозоравају на опасности од вехабијског покрета имајући у виду величину те заједнице у Европи.

"Сасвим је сигурно да су вехабије присутне на Балкану, у Србији, као и у БиХ где је према том питању однос углавном био игнорантски због некаквог става да је то уперено против бошњачког народа", појаснио је Жупљанин.

Он је нагласио да су безбедносне службе у Србији имале одличне информације, да су пратиле ситуацију и обрачунале се са онима који су били претња и подстицај извршењу напада на израелску Амбасаду у Београду.

Према Жупљаниновим речима, потребно је да све безбедносне агенције у окружењу, али и у Европи сарађују о том питању које може постати велики проблем.

"Комплетирање Косова": Зашто је Куртију и Албанцима толико важан главни мост на Ибру?

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА