Најновије

"Комплетирање Косова": Зашто је Куртију и Албанцима толико важан главни мост на Ибру?

Отварањем моста симболично се руши нека врста унутрашње границе која спречава пун територијални интегритет приштинских власти над целокупном територијом КиМ, каже дипломата Зоран Миливојевић.

Тешки притисак на српску заједницу у Северној Митровици, који у виду претњи отварањем главног моста на Ибру траје већ месецима, не попушта ни на тренутак. Радници су већ префарбали металне делове, малтером су окрпљене пукотине на конструкцији, уклоњени су графити, мост је тестиран на оптерећење, а премијер привремених институција тзв. Косова Аљбин Курти упорно понавља да ће мост бити отворен, да је то већ "решено питање" и да о томе ни са ким неће преговарати.

На мосту дежурају италијански карабињери из састава КФОР-а, њихове снаге с времена на време добију појачање док из ове међународне мисије "све актере позивају да буду уздржани" и опомињу да "неће оклевати да реагују у случају безбедносних ризика".

Што се Срба у Северној Митровици тиче, стални притисак око главног моста и те како оставља последице.

"Стрепимо већ недељама, од прве њихове најаве. Бојимо се да ће на мост ударити по мраку, једноставно га преузети од карабињера, уклонити бетонске препреке на северној страни и отворити. Са друге стране, лето је, доста људи је на одморима, доста људи се претходних месеци и иселило из града, увече, на шеталишту може се видети да у граду има јако мало људи. Сирене за узбуну су уклоњене, град је премрежен камерама, свако ко би и изашао да протестује због моста два пута ће размислити. Људи стрепе од репресија, хапшења", прича за РТ Балкан један од Срба из Северне Митровице који је због сопствене безбедности тражио да му не помињемо име.

"Недељама се не усуђујем да пустим децу да сами изађу на улицу, посебно не ближе мосту јер са друге стране моста, пешице, до дна шеталишта, до Трга браће Милић, до кафића, прелазе групице млађих Албанаца. Стрепимо да се не деси некаква провокација, да не дође до сукоба међу омладином и то је велики проблем, а провокација је већ било", вели наш други саговорник из Северне Митровице.

Дипломата Зоран Миливојевић за РТ Балкан каже да је главни мост на Ибру за Албанце и Аљбина Куртија важан пре свега као симбол опстанка Срба и одбране српских интереса на КиМ.

"Ако се мост отвори, тај симбол се и практично руши. Мост је и симбол целокупне борбе за опстанак српског народа на Косову и Метохији. Други разлог је што се тиме симболично руши нека врста унутрашње границе која спречава пун територијални интегритет приштинских власти над целокупном територијом КиМ. Просто, рушење те баријере значи освајање целог простора Косова и Метохије и стављање у надлежност приштинских власти", каже Миливојевић.

По њему, трећи разлог зашто је мост на Ибру толико важан Куртију и Албанцима јесте промена фактичког стања и стварање нове реалности као притисак на Србију да и она призна нову реалност али и на српски народ да прихвати власт Приштине.

"Куртију је важно и да мост отвори баш сада, за време власти демократа у САД који имају разумевања за његову политику што су до сада показивали нечињењем. После избора у САД, у случају промене власти, питање је да ли ће оваква политика моћи да се спроводи на овај начин. Курти иначе има лоша искуства са Трампом и знам како је прошла његова прва влада када је на челу САД био Трамп. И то је један од разлога да се што више постигне сада, зато што Америци не одговарају било каква заоштравања пред изборе и довођење могућности да политички интервенишу на начин на који им не би одговарало у овом тренутку", каже Миливојевић.

Наш саговорник закључује да нема говора да ће Курти одустати од намере да отвори мост на Ибру.

"Постоје и други мостови у Косовској Митровици који су одавно отворени. Друго, Албанци већ прелазе преко главног моста пешке, већ запоседају локале на северној страни. Ова симболика представља и политичку баријеру, и кад би се мост отворио, они би то злоупотребљавали, масовно користили и  на тај начин потврђивали и оно што је смисао отварања моста, а то је да је Косово освојено, то је суштина", каже Миливојевић.

И универзитетски професор др Срђан Перишић, коментаришући ситуацију око главног моста у Косовској Митровици за РТ Балкан констатује да Албанци и Аљбин Курти не би кретали на мост да немају одобрење Вашингтона, западних структура, НАТО, ЕУ као и појединачних земаља – Немачке, Француске, Енглеске.

"Мост за Куртија има пре свега симболичан значај. Мост је симбол отпора Срба са севера Косова и Метохије. Међутим, и без моста приштински режим је на Северу успоставио војно-полицијске испоставе, пунктове и слободно се крећу. Албанци преузимају последњи симбол отпора и јасна је порука Србима и из Митровице и са читавог Севера да се полако, или брже, почну исељавати", каже наш саговорник.  

Према речима професора Перишића, грешка Београда јесте и што је и у овом случају веровао Западу, а друга грешка је – француско-немачки план.

"Чак и када дође нека осуда Куртија са Запада, она је само вербална. У међувремену Курти је окупирао север КиМ, поставио полицијске пунктове, базе, хапси Србе… Колико је Срба у затвору, можда и 100, све је то реализација француско-немачког плана. Иза њега чврсто стоји Запад, у Европи – Француска и Немачка и наравно главни су Американци који све контролишу. Аљбин Курти жели мост зато што нема никакву препреку, зато што се нико не супротставља, он ће мост преузети, у то сам убеђен", каже професор Перишић.

Иначе, док траје прича око моста на Ибру, Албанци са југа, посредством Косовске агенције за приватизацију преузимају један по један објекат српских предузетника северно од моста у Митровици.

Некадашњи кафић "Долче вита", одмах поред главног моста, већ је преузет од стране једног од Албанаца са југа, кафићу је промењено име, а стални гости од скора су Џељаљ Свечља, министар унутрашњих послова тзв. Косова, и посланици Самоопредељења.

У Косовској Митровици преко Ибра постоје још четири моста. Један је "источни", који јужни део града повезује са Бошњачком махалом, и који несметано ради, други је пешачки код насеља "Три солитера" који је такође отворен.

Преко Ибра у Митровици је и метални, железнички мост, а недалеко од града је и новосаграђени мост у Дудином кршу који Северну Митровицу повезује са магистралом Приштина – Лепосавић, односно Јариње.

УКРАЈИНЦИ НАШЛИ СЛАБУ ТАЧКУ РУСИМА? Гађање нафтних база врло опасна ствар

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА