Најновије

"Косово" у НАТО: Први пут као придружени члан Парламентарне скупштине западног пакта

Будући да придружени чланови могу да учествују у готово свим активностима извесно је учешће приштинске делегације на НАТО окупљању у Канади, пише "Албанијан пост".

Очекује се да ће тзв. Косово учествовати на јесењем заседању Парламентарне скупштине НАТО-а, које ће трајати од 22. до 25. новембра у Канади, у Монтреалу. На основу дневног реда, на 70. седници Парламентарне скупштине НАТО-а очекује се да ће учествовати и придружени чланови и чланови посматрачи, саопштили су организатори.

"Око 300 делегата из 57 држава чланица Парламентарне скупштине НАТО-а, придружених чланица, посматрача и регионалних партнера биће информисани од стране представника власти, НАТО званичника, академика и експерата о питањима од интереса за алијансу", наводи се у саопштењу.

Међутим, потпуни дневни ред још није откривен. Али пошто придружени чланови могу да учествују у готово свим активностима, семинарима и пленарним седницама Парламентарне скупштине НАТО-а, онда је учешће приштинске  делегације готово извесно, пише "Албанијан пост".

На пленарним седницама, придружени чланови могу да подносе резолуције и амандмане на одлуке. Истовремено, они немају право да гласају о извештајима, резолуцијама или руководству скупштине, нити да доприносе буџету Парламентарне скупштине НАТО-а. Ипак, могу да служе као специјални придружени известиоци у посебним одборима.

Подсећамо, Парламентарна скупштина НАТО-а донела је у мају ове године одлуку о унапређењу статуса тзв. Косова, из улоге посматрача у статус придруженог члана те организације. Одлуку је саопштио посланик Покрета Самоопредељење Дритон Хисени.

Током гласања уздржано је било 14 чланица, једино је Мађарска била против, док је придружени члан постала и Малта.

Делегација Скупштине Србије у Парламентарној скупштини НАТО саопштила је да одлука те организације да тзв. Скупштина Косова добије статус придруженог члана представља опасан преседан и да ће тиме бити додатно погоршани услови за живот Срба на Косову и Метохији.

ЈЕЗИВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКЕ АРМИЈЕ: Убијају цивиле, гранатирају недужне (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА