Најновије

КУРТИ НЕ ОДУСТАЈЕ! Отворићемо мост на Ибру у што краћем року

Мост у Косовској Митровици је требало да трајно буде отворен још пре 25 година, тврди премијер привремених приштинских институција.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је изјавио да ће отварање моста у Косовској Митровици бити обављено у најкраћем могућем року и оценио да о том питању не треба разговарати у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Курти је за "Глас Америке" рекао да када је реч о отварању моста на Ибру, "Косово" неће изненадити своје савезнике и партнере, али и да неће дозволити да се то питање непотребно одуговлачи.

"Заинтересовани смо за отварање моста на основу плана који смо договорили са нашим партнерима, пријатељима, америчким и европским савезницима. Одржали смо консултације са српском заједницом на северу и југу. Одржали смо консултације са Албанцима и са северном општином Митровица, тестирали смо и физичку и техничку стабилност моста и радимо пројекат. И урадићемо то што је пре могуће, али нећемо изненадити наше европске и америчке пријатеље с једне стране, али с друге стране, нећемо моћи да дозволимо да се ово питање отеже у недоглед. Имамо добру вољу и намеру и верујемо да је отварање овог моста исправно и неопходно, корисно за све", рекао је Курти.

Курти тврди да Приштина слуша све савете међународних партнера и да координација са њима никада није била на вишем нивоу.

"Уверен сам да ћемо имати и владавину права и слободу кретања на једној страни и мир и безбедност. Отварање моста преко реке Ибар није усмерено против било кога. То је за српску заједницу, за Албанце, за Србе, Бошњаке и све мањине попут Турака, Египћана, Ашкалија и Рома. Европа је срушила све зидове, ми смо у Европи и морамо да отворимо и овај мост", поручио је Курти.

Поводом позива из Брисела да се о отварању моста разговара у оквиру нове рунде дијалога Београда и Приштине, Курти тврди да су разговори 2014-2017. године завршени договором и планом имплементације о томе како би мост требало да буде отворен. 

"Ако је договор постигнут, сваки поновни разговор би представљао његово кршење, а ми не желимо да кршимо договор. Не треба поново преговарати", констатовао је Курти, додавши да је спреман да поштује све договоре.

Нагласио је да је мост на Ибру требало да буде трајно отворен још пре 25 година, а да у међувремену није требало да се доносе одлуке о његовом затварању.

"Требало је да буде отворен и пре осам година на основу Бриселског споразума и плана имплементације. Оно што желимо да урадимо је слободно кретање свих грађана, добара и капитала са обе стране реке Ибар, да имамо владавину права која никога не искључује и то сама по себи представља дах демократске државе", каже Курти.

ЗЕЛЕНСКИ СКРОЗ СКРЕНУО СА УМА: Ово је разлог напада на Курску област, обрушио се и на запад

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА