Најновије

РАСУЛО У УКРАЈИНСКОЈ ВОЈСЦИ: Неки су и без хране и воде - најгори ужаси рата као свакодневница!

Неки украјински војници данима остају без хране и воде, док им је забрањено да се повлаче под претњом смрћу, каже украјински војник који се предао и са којим је разговарало руско Министарство одбране, преноси Раша тудеј.

Министарство је у недељу објавило троминутни снимак са украјинским војником и бившим полицајцем Александром Макијевским, који је рекао да се добровољно предао руским снагама након што је из прве руке искусио тешкоће на линији фронта изазване немилосрдним ставом војног руководства. 

Макијевски је рекао да је отпуштен из полиције након што је одбио да се придружи украјинској јуришној бригади. Три месеца касније, остао је без новца и добио је обавештење о регрутацији и није имао другог избора осим да потпише уговор са војском. 

Тврди да му је речено да ће бити распоређен у Донбас на другој линији одбране, која не би требало директно да се бави руским снагама.  

„Одмах су нас одвели и бацили тамо и рекли да копамо... посао је био немогућ“, присећа се он. „Нисмо имали ни хране ни воде. Шестог дана сам мислио да ћу умрети." 

Испричао је и како је једног дана чуо крајње хаотично и напето чаврљање на радију када је једна украјинска група одлучила да се повуче. Наводно им је речено: 'Ако се повучете, испалићемо салву ракета на вашу позицију. Рат ће све отписати.”  

Макијевски је признао да је био уплашен и да је желео да оде, али се плашио да ће га убити његови саборци. „Два братска народа се сукобљавају један против другог... Рат је пакао... Влада проневери новац, а обичан народ пати. Они послују, а ни команданти нису ништа бољи“, додао је он. 

Многи украјински војници који су одлучили да се предају оптужили су Кијев да их третира као „топовско месо“ и да им није пружио подршку у борби. Они су се такође жалили на недостатак основне обуке и бројна дезертирања. У међувремену, руска војска је поставила специјалну радио-фреквенцију коју Украјинци могу да користе за предају уз гарантовање хуманог третмана.

Погледајте ОВДЕ стравичне снимке лешева украјинских бораца у Курској области

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА