Најновије

ЗАПАД НАОРУЖАВА РЕГИОН: Да ли се Србији спрема "смртоносни обруч"!?

Хрватски медији недавно су известили да се после набавке 12 "рафала", противваздушног система "мистрал" и уговарања додатних хеликоптера "блек хоук" модернизација и јачање ватрених моћи хрватске војске настављају.
Муниција...

Муниција...

Како пише "Политика", акценат је стављен на опремање копнених јединица, а најављено је да би до краја године са САД могао да буде потписан уговор вредан 300 милиона долара за набавку вишецевног ракетног бацача "М142 химарс". Тврде и да је све још под велом тајне, као и да се ово оружје доказало у Украјини.

За то време Србија више неће моћи да рачуна на испоруке појединог западног оружја, конкретно пушака.

Председник Србије Александар Вучић недавно је приликом обиласка касарне у Лозници, разговарајући са једним војником, рекао да "пошто нам неће испоручивати ни 'хеклер' ни 'скар' ни било шта, ми морамо да се ослонимо на себе", односно на сопствену наменску индустрију, пише београдски лист.

Ово отвара питање зашто се баш у овом тренутку Хрватска снажно наоружава, баш на копну, и да ли одређене западне силе имају интерес да војно ослабе нашу земљу, док истовремено јачају Приштину.

"Постоји једна, рекао бих, не само логичка противречност, него и здраворазумска - ако је Хрватска у НАТО-у, поставља се оправдано питање откуд потреба да се додатно и снажно наоружавају и то офанзивним оружјем", каже пуковник у пензији Илија Кајтез.

Наглашава да није потребна велика мудрост ни геостратегијска имагинација да би се схватило да се наоружавају због нас.

"Нама је проблем то што смо у великој мери до сада користили руско наоружање, али и захваљујући томе што смо окружени чланицама НАТО. Због тога што је Русија у сукобу, и у великој мери у борби против НАТО-а, постоји проблем да ми оне системе које смо платили и купили добијемо. Онда, у том смислу, расте значај ослањања на сопствену памет, наменску индустрију и да се окренемо ка домаћим изворима и одређеним системима које можемо да добијемо и купимо од Кине или авионима 'рафал' од Француске, што је била идеја", каже Кајтез.

Он наглашава и да одређене снаге из политичког Сарајева стално звецкају оружјем, те да Србија мора да буде спремна за одговор и на тој страни.

Прочитајте ОВДЕ о расулу у украјинској војсци

Извор: Политика / РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА