Најновије

КУРТИ ИЗАЗИВА ОЗБИЉАН ХАОС: Ова одлука је у најмању руку врло опасна

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти разговарао је са амбасадорима земаља Квинте о отварању главног моста на Ибру. Рекао је да мост мора да се отвори и да слобода кретања и владавина права не угрожавају мир и безбедност.

Како се наводи у саопштењу привремених приштинских институција, данашњи састанак одржан је тачно осам година након разговора који су одржани 2. августа 2016. године у Бриселу у вези са применом Споразума о мосту у Митровици у оквиру дијалога у Бриселу, након чега је уследио План Европске уније за отварање моста у Митровици за пешаке и возила у оба смера.

Курти је дипломатским представницима земаља Квинте и ЕУ „представио план Владе за отварање митровачког моста преко реке Ибар. Планом су предвиђена испитивања инфраструктурне стабилности моста, процена ризика од елементарних непогода, визуелна ревитализација моста са приступом мосту за све, разговори са грађанима и интересним групама, као и свеобухватна информативна кампања о користи и циљевима отварања моста“.

„Консултације и координација се настављају. Како се наводи у плану Европске уније за ревитализацију моста, митровачки мост преко Ибра постаће симбол нормализације односа на Косову. У истом плану се наводи да ће ’ ревитализација у великој мери допринети олакшавању контаката између свих грађана Северне и Јужне Митровице и тиме допринети размени и разумевању’. Дакле, мост се мора отворити. Он је у служби свих, а није против никога. Слобода кретања и владавина права не угрожавају мир и безбедност, напротив. Мост је симбол слободе кретања, што је основна вредност и слобода Европске уније. Мост је симбол интеграције, што је заједнички рад Косова са нашим партнерима.

Влада је и за слободно кретање и за интеграцију грађана“, наводи се у саопштењу.

Додаје се и да су разговарали о дешавањима на КиМ и актуелним темама. Курти их је, како се наводи, упознао са резултатима мера и политика запошљавања и социјалне заштите у четири општине са српском већином на северу, конкретно са мером „Влада за породицу“, у оквиру које је посредовано и подржано запошљавање 231 лица у овим општинама.

„У међувремену, интересовање грађана из редова невећинске српске заједнице да буду опремљени документима Републике Косово порасло је у последњем кварталу прошле године, а посебно у првих шест месеци ове године, што сведочи њихову вољу и интерес за одрживу интеграцију“, додаје се у саопштењу, преноси Косово онлајн.

МИРИШЕ НА ПАКЛЕНИ РАТ: Километарске колоне балистичких ракета (ВИДЕО)

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА