Најновије

Преговори о размени затвореника трајали месецима: Америка тврди да је тражила и Наваљног

Канали комуникације између две земље "иза кулиса" су били отворени

Сједињене Државе покушавале су да у размену затвореника са Русијом укључе и руског опозиционара Алексеја Наваљног, тврди саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан који је тако постао први званичник америчке владе који јавно рекао да су и у време док је Наваљни био жив трајали преговори с Москвом.

Русија, Сједињене Америчке Државе и неколико других земаља јуче су организовале размену затвореника, међу којима је 16 особа ослобођених из руског притвора.

Такав обим размене, био је изненађење за западне медије, јер с обзиром на демонстративни "раскид" с Русијом нико није могао да замисли да су Москва и Вашингтон оставили отворене комуникационе канале, истиче, дописник "Велта" Данијел Куп.

Он истиче да иза кулиса нема изолације Русије, већ Запад и Москва настављају преговоре али о њима једноставно не говоре јавно јер је реч о "веома осетљивим темама".

"Оно што се догодило није планирано за неколико сати или дана. Мора да су то били веома, веома дуги преговори. Турска је такође одиграла посредничку улогу и зато се то и одиграло у главном граду Турске, Анкари. Дефинитивно није било жеље да јавност сазна за ово јер се знало да је реч о изузетно осетљивој мисији, али иза кулиса ови канали комуникације још увек морају да раде, бар по појединим питањима", истакао је новинар "Велта".

Акција размене затвореника између Сједињених Држава и Русије подсећала је, како каже дописник "Скај њуза" из Москве Ајвор Бенет, "на шпијунски филм из хладног рата", али истиче да је све што се догодило резултат "сложене, деликатне дипломатије".

"Са толико укључених слојева и влада, договор је био попут куле од карата која би се сваког тренутка могла срушити. И то је постала победа не само за Белу кућу, већ и за Кремљ. То постаје јасно када се погледа чињеница да је Путин лично као херој дочекао Русе који се враћају. Тако је Путин јасно ставио до знања да цени своје обавештајце и да их неће напустити", рекао је Бенет.

Размена је, подвлачи он, такође показала да упркос разликама, Русија и Запад и даље могу да постигну договор.

"Али не треба очекивати њихово приближавање или било какво смањење непријатељства у Украјини. Овај историјски договор ће највероватније бити изолован случај", сигуран је новинар.

МИРИШЕ НА ПАКЛЕНИ РАТ: Километарске колоне балистичких ракета (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА