Најновије

САД ИМАЈУ ПОРУКУ ЗА МОСКВУ: Придржаваћемо се Новог СТАРТ-а само ако исто чини Русија

Америка сматра да је неопходно припремити се за тренутак када неће бити ограничења на арсенале нуклеарног оружја у свету.

Сједињене Државе ће се придржавати ограничења предвиђених руско-америчким споразумом Нови СТАРТ, до преосталог периода његовог важења само уколико то исто буде радила и Русија, док ће се истовремено припремати за свет у којем нема ограничења нуклеарног оружја, изјавио је помоћник министра одбране САД за свемирску политику Випин Наранг, а пренеле РИА Новости.

"Ми ћемо се придржавати централних ограничења Новог СТАРТ-а све док то чини Русија", истакао је званичник Пентагона током дискусије у Центру за стратешка и међународна истраживања у Вашингтону.

Према његовим речима, САД сматрају да је неопходно припремити се за сценарио када ће потпуно нестати ограничења на арсенале нуклеарног оружја у свету.

"Морамо се припремити за свет у којем су ограничења на арсенале нуклеарног оружја потпуно нестала. Модернизација нуклеарног капацитета САД данас и припрема за будуће промене у позиционирању могу помоћи да се наши противници охрабре да се укључе у разговоре о контроли стратешког наоружања", рекао је Наранг. 

САД дозвољавају промене у обиму и распоређивању арсенала свог нуклеарног оружја ако Русија, Кина и Северна Кореја не промене своју политику у овој области, саопштио је Пентагон.

Нови СТАРТ је потписан 2010, и на снази ће бити до 2026. године. То је последњи уговор о контроли наоружања Москве и Вашингтона који је остао на снази након повлачења САД из Споразума о нуклеарним ракетама средњег домета и Уговора о отвореном небу за време бившег америчког председника Доналда Трампа.

Споразум ограничава нуклеарне залихе обе земље и омогућава им да међусобно надгледају војна постројења. Сукоб у Украјини је практично онемогућио такве инспекције, за шта су обе стране окривљавале једна другу.

Председник Русије Владимир Путин објавио је одлуку о суспензији Новог СТАРТ-а још у фебруару 2023, док је истовремено потврдио да ће Москва наставити да се придржава договора о распоређеним бојевим главама.

Настављени маневри нестратешких нуклеарних снага Русије: На реду...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА