Најновије

СПРЖЕНИ СИСТЕМИ ПАТРИОТ! Руси за дан уништили чак три комада

Руске снаге су у једном дану уништиле три лансера противваздушних ракета „патриот“ у Украјини. Поред тога, 1. августа оборено је 14 пројектила ХИМАРС и једна тактичка ракета АТАКМС, пише „Њузвик“ позивајући се на руско Министарство одбране

Руске трупе су у четвртак, 1. августа, уништиле три лансера америчког ПВО система Патриот, наводи се у саопштењу руског Министарства одбране.

Русија је користила комбинацију дронова, артиљерије и копнених снага за пораз противваздушних ракетних система.

Москва је такође саопштила да је оборила 14 америчких пројектила ХИМАРС и једну тактичку ракету војске АТАКМС.

Патриот (акроним за Phased Arrai Tracking Radar) високотехнолошки одбрамбени систем од ракета земља-ваздух који се сматра једним од најнапреднијих оружја у америчком арсеналу.

Сједињене Државе су доставиле Украјини систем противваздушне одбране „патриот“ за јачање одбране земље од баража руских дронова.

Украјина је своју прву „патриот“ батерију добила од Сједињених Држава у првој половини 2023. како би заштитила небо од масивних бомбардовања и сталног гранатирања.

Украјина ће добити 1,7 милијарди долара додатне војне помоћи, саопштили су у понедељак амерички званичници. Најновији пакет укључивао је муницију за системе ПВО, артиљерију, минобацаче, противтенковске и противбродске ракете.

Од те помоћи, 1,5 милијарди долара дошло је из дугорочних уговора у оквиру Иницијативе за безбедносну помоћ, а преосталих 200 милиона долара је дошло директно из резерви Пентагона.

МИМ-104 Патриот је ракетни систем земља-ваздух који укључује напредни пројектил пресретач и радарски систем високих перформанси. Користи се за пресретање претњи попут авиона и балистичких пројектила, а може и да обара беспилотне летелице камиказе, које Русија нашироко користи.

Ови догађаји су се десили у фази када су у Украјину стигли први ловци Ф-16 које је производио компанија „Локид Мартин“. Прва серија дугоочекиваног авиона већ је виђена у акцији у сукобом разореној  земље.

Кремљ је саопштио да ће руска војска оборити борбене авионе америчке производње Ф-16 послате у Украјину и нагласио да Ф-16 неће имати значајан утицај на исход рата.

ШПИЈУНСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ЦИА! Бивши обавештајац изнео нове информације

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА