Најновије

Амерички експерт за међународне односе: Офанзива на Курск је трагична стратешка грешка Кијева

Овај дрски гамбит више личи на очајнички потез, који више приличи другоразредном глумцу него државнику, а Украјина се упустила у скуп и на крају узалудан подухват, примећује Енрдју Латам

Владимир Зеленски се можда показао као надарен говорник, способан да изазове емоције и придобије подршку Запада, али украјински војни напад на Русију означава трагичну стратешку грешку, пише за часопис "Хил" амерички професор међународних односа, специјализован за геополитику и стратегију Ендрју Латам.

Овај дрски гамбит више личи на очајнички потез, који више приличи другоразредном глумцу него државнику, наставља Латам. Ова акција скреће ограничене ресурсе којима располаже Кијев са примарног бојног поља и нуди само занемарљиву стратешку добит.

Иако су се вести о нападу на Курску област појавиле на насловним странама западних медија, ове акције не мењају основну динамику сукоба. Русија остаје застрашујућа војна сила, подвлачи амерички експерт, са огромним арсеналом и нуклеарним средствима одвраћања. Украјина се суочава са застрашујућим изазовом како да уопште превазиђе овај диспаритет.

Што је још горе, ово скретање снага са главног ратног попришта представља огромну стратешку грешку. Сваки војник, тенк и артиљеријско оруђе, који су распоређени за напад на Курск, представљају ненадокнадив губитак за Украјину, констатује стручњак.

Украјина се уплела у скуп и, на концу, узалудан подухват. Одлука Зеленског да се коцка са високим улозима је трагична и погрешна процена, која ће имати далекосежне последице, закључује професор.

Украјина, упозорава Латам, заслужује вођство усредсређено на практичне и оствариве циљеве, а не на симболичне гестове.

Храброст без стратешког смисла је прави рецепт за катастрофу. Питање које мора да се постави јесте да ли су ризици већи од евентуалне користи. Ситуација на терену показује да је одговор на ово питање изразито негативан, тврди овај експерт.

Неопходно је размотрити и последице таквих акција. Уколико се настави, напад на Русију могао би да ескалира сукоб, да привуче друге државе и да доведе до катастрофалне глобалне конфронтације, што је опасна игра, у којој је улог за читаво човечанство незамисливо висок, сматра амерички стручњак.

Украјина се налази на критичној прекретници, примећује Латам, а расипање драгоцених ресурса на симболичан гест је луксуз који ова земља себи не може да приушти.

Улози за Украјину не могу бити већи, а напад на Русију је корак у погрешном правцу, закључује Латам.

РУСКО ЊЕТ ШВАЈЦАРЦИМА: Москва одмах одговорила на позив

Извор: Рт.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА