Најновије

РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА: Кијев прогони православне вернике и крши међународно призната људска права

Свети синод Руске православне цркве ће реаговати на забрану канонске Украјинске православне цркве у Украјини, поручио је саветник руског патријарха.

Кијев забраном једине канонске православне цркве у Украјини жели да повећа прогон верника Украјинске православне цркве (УПЦ) и погази слободу вероисповести, поручио је протојереј Николај Балашов, саветник Патријарха московског и целе Русије Кирила.

Усвојеним законом о забрани УПЦ, одобрен је прогон православних верника у Украјини и прекршена су међународно призната људска права, прецизирао је протојереј Балашов.

Како је поручио, и Свети синод Руске православне цркве (РПЦ) даће оцену забрани канонске УПЦ у Украјини.

Украјинска Рада данас је усвојила закон који ће омогућити забрану рада Украјинске православне цркве на територији те земље. Закон ступа на снагу 30 дана након објављивања.

Како је председник украјинског парламента Руслан Стефанчук раније објаснио, усвајањем овог закона УПЦ ће "бити забрањена", односно, законом се претпоставља "њено моментално забрањивање". 

Украјинска православна црква се од 2022. године нашла под до сада невиђеним таласом прогона у савременој историји земље. Украјинске власти уводе санкције против свештенства, организују претресе у црквама, хапсе монахе и вернике против којих отварају неосноване кривичне поступке, забрањују активности УПЦ у различитим регионима земље и одузимају манастирска и црквена имања, а саму УПЦ покушавају да забране законом. 

УПЦ је украјинским властима трн у оку.

Из Москве су поручили да је раскол у православљу и удар на Цркву у Украјини циљ који је одавно прокламован у Вашингтону.

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА