Најновије

САДА ЈЕ ЈАСНО! Курти спрема жестоку ескалацију, није само мост на Ибру

Док косовски премијер Аљбин Курти прети отварањем моста на Ибру, а Приштина најављује да ће од петка на северу Косова и Метохије бити забрањено коришћење српске возачке дозволе са адресом тамошњих градова, највећи страх Срба је шта ће бити са школама и болницама. Да ли ће им Приштина и то одузети? Изјаве косовских званичника, али и утисак Срба који живе у већински српским општинама, не искључују овај сценарио.

Од изласка Срба из косовских институција што је било у новембру 2022. године, а посебно од оружаног сукоба у Бањској прошле године, живот на северу Косова свакодневно се мења. Гасе се преостале српске институције, издају се косовска документа, а Приштина безбедносно и институционално над севером преузима потпуну контролу.

Најновија вест је да Срби на Косову имају рок до петка да постојеће српске возачке дозволе замене косовским, а ако то не ураде – чекају их драконске казне и то у висини од 500 до 1.500 евра.

Такође, упркос противљењу Срба, КФОР-а и међународне заједнице, у току су напори приштинских власти да после 25 година за саобраћај отвори главни ибарски мост у Косовској Митровици. Овај мост годинама уназад важи за последњу брану севера КиМ, тако да Срби с разлогом страхују за своју будућност.

На све то, центар северног дела Косовске Митровице сада изгледа другачије него раније, имајући у виду да се отварају нови локали, на чијем су челу сада Албанци. Ову имовину некада су користили Срби, али Косовска агенција за приватизацију наводи да су локали сада под њеном контролом, те да су расписани тендери на основу којих су издати под закуп или откупљени.

Судбина школа и болница – горуће питање

У светлу тих догађаја, заменик командира Косовске полиције за регион Север Ветон Ељшани, почетком августа, непосредно након што је Приштина позатварала експозитуре Поште Србије, дао је изјаву која је веома узнемирила грађане.

Он је за РТВ21 оценио да безбедност на северу угрожавају ”паралелне структуре”, односно институције Републике Србије које функционишу на Косову. Ту је укључио и оно што је за Приштину досад било недодирљиво – образовање и здравство.

”Безбедносну ситуацију угрожавају паралелне структуре и нелегалне структуре, оне прете северу земље, јер не можемо да останемо мирни док они обављају своје активности и док су те паралелне структуре ту, ми имамо проблема. Паралелним структурама називам и здравствене и образовне услуге које ће нам бити проблем док не буду под нашом управом”, рекао је Ељшани.

Премда је у накнадној изјави за KoSSev, овај представник Косовске полиције ублажио своју првобитну изјаву, он није демантовао да су здравство и просвета „изазови“ за приштинску власт.

„Паралелне структуре на Северу су изазов за рад Косовске полиције, али то не значи да ћемо затварати просветне и здравствене институције, јер је за такве мере потребно политичко одобрење. Колико ја знам, према Бриселском споразуму, и здравство и образовање, треба да имају независност“, појаснио је потом Ељшани.

Безбедносна ескалација – неизбежна?

„Када је реч о ЗСО – на том плану нема померања. Међународна заједница ће наставити да инсистира на томе, али је квалитет живота српске заједнице толико нарушен, да ја не видим да то може уродити плодом. Дијалог је у толикој кризи, да ја претпостављам да уколико се овако настави, мислим да ће доћи до неке безбедносне ескалације, након које може доћи до тога да се стране врате дијалогу“, напомиње наша саговорница.

У међувремену, док дијалог тавори, једна по једна српска институција на Косову налази се на удару приштинских власти, које их затварају.

Само од почетка ове године затворене су експозитуре Поштанске штедионице, потом Поште на северу, бензинске пумпе, а од маја 2023. године на општинским зградама вијоре са косовске заставе.

Истовремено, од почетка 2024. више не постоје српске регистарске ознаке градова са Косова.

НАЈНОВИЈЕ ОТКРИЋЕ - УКРАЈИНСКА АРМИЈА КОРИСТИ РОБОТЕ: На фронту ходају где човек не сме, дали им Британци (ВИДЕО)

Извор: Нова.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА