Најновије

Вулин о поруци Лаврова Србији: Чувајте мир по сваку цену

Србија би била страшно неодговорна да не испита шта БРИКС нуди, та организација је реална алтернатива ЕУ, нагласио је потпредседник Владе Србије

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изразио је забринутост за читав регион, а сви руски саговорници пренели су ми поруку да Србија треба да чува мир по сваку цену, рекао је потпредседник Владе Србије Александар Вулин у интервјуу за Спутњик.

Он је у недавној посети Москви имао састанке са више руских званичника, међу којима је и шеф дипломатије Руске федерације Сергеј Лавров.

"Лавров је забринут за читав регион и види једностране потезе који могу да изазову сукобе. Ми смо сувише мали регион – не можете напасти Србе на КиМ, а да сви остали Срби то посматрају без имало нелагоде. Не можете изоловати мало парче региона и радити шта год хоћете, а сви остали да се праве да не знају шта се дешава. Лавров је доста забринут за ситуацију и морам признати да има веома поштен однос – стално говори, чувајте мир по сваку цену. И сви руски руководиоци су ми рекли, чувајте мир по сваку цену, немојте дозволити да вас увуку у сукобе. А то је оно што се непрекидно покушава, непрекидно ради", рекао је Вулин.

Одговарајући на питање о оцени Европске уније која је за његову посету Москви рекла да није компатибилна са њиховим вредностима, Вулин је навео да се треба запитати које су то вредности, је ли то неиспуњавање потписаног споразума о формирању ЗСО.

"Је ли то систем вредности у ком све што радимо увек мора нечим да буде условљено, да добијете економску помоћ увек морате да нешто дате политички. Ја кад одем у Русију и разговарам с Лавровом он ми не постави услов, не каже – гласаћемо против резолуције о лажном геноциду у Сребреници али ћете ви увести санкције Немачкој", каже Вулин.

Говорећи о ситуацији око моста на Ибру и инсистирању Приштине да он буде отворен, потпредседник Владе Србије је рекао да је крајњи циљ да тзв. Косовске безбедносне снаге, које по Резолуцији 1244 уопште ни не смеју да постоје, избију на Север и да то постане граница.

Осврнуо се и на разговоре о БРИКС-у које је водио током посете Москви.

"Ми морамо прво да знамо шта је БРИКС. ЕУ и БРИКС нису исти. ЕУ има чврсту организацију, неке органе управљања, владу. БРИКС је скуп савезничких земаља, платформа, на првом месту економска и Србија би била страшно неодговорна да не испита ту платформу, да не види шта се нама евентуално нуди и да ли ми нешто можемо да понудимо, да ли нешто можемо да добијемо", истакао је Вулин.

Напоменуо је и да је велики притисак других земаља за улазак у БРИКС, као и да нас нико не моли да уђемо у ову организацију, морамо да се докажемо.

"БРИКС је реална алтернатива и ЕУ. Он постаје друштво земаља где би свако волео да буде. Уз то, БРИКС нас не условљава ничим, а можемо да добијемо више него што тражимо, више него што можемо и да дамо. Дакле БРИКС је реална алтернатива ЕУ, чак и у економском смислу и о томе треба размишљати и разговарати", истакао је Вулин.

УКРАЈИНСКЕ СНАГЕ ТУКЛЕ ЖЕСТОКО: Руски херој извукао и спасио војнике (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА