Најновије

ВУЛИН ШОКИРАО ИЗЈАВОМ: Ником није речено да је Рио Тинто та компанија која ће да копа литијум!

„Ником није речено да ће то да ради Рио Тинто, то је нешто о чему ћемо тек размишљати“, изјавио је потпредседник Владе Србије, Александар Вулин, у интервјуу за Спутњик, говорећи о актуелном питању копања литијума. Ова његова изјава је поприлично шокантна, обзиром да се више пута из власти могло чути да су ствари уређене законом тако да право на експлоатацију имају само компаније које добију дозволу за истраживање, односно, оне компаније које открију одређену руду имају гарантовану и експлоатацију.
Вулин

Вулин

По свему судећи, у вези литијума постоји море недоумица и непознаница и мора проћи одређени период да се утврди ко је луд, а ко збуњен. Становиште Вулина је, према ономе што говори на ову тему, да нема места никаквим тензијама у вези предстојећих активности владе по овом питању.

“Да ли ће се пројекат „Јадарит“ спровести или неће зависи од тога да ли ће одговарајући стручни органи рећи да је то исправно и потребно. Полако, тек ако добијемо позитивно мишљење размишљаћемо ко ће то да ради”, каже он.

„Постоје и друге земље на свету које су веома заинтересоване, као и друге технологије које такође могу бити веома корисне Србији. Ми смо дужни да све испитамо и да видимо шта ћемо с тим“, додао је Вулин.

“Никоме није обећано и никоме није дато, Рио Тинто није власник јадарита у Србији, држава Србија је власник. А коме ће дати или неће то је друго питање, тек ћемо да дођемо до тога”, тврди Вулин.

Преносимо део интервјуа са Спутњика:

Поставља се питање и економског модела, колико би Србија зарадила?

Никад то није само економија, него и политичко питање. Све су то одговори које морамо да дамо, а не можемо да их дамо урлајући на улицама. Тако се не дају одговори. Прво ће струка, а ту мислим на геологе и људе који се баве тиме, а не на глумце и певаче, да каже да ли то може или не може, у којој мери то угрожава или не угрожава животну средину. Ако нам кажу да је то могуће, онда се доноси одлука да се ради на томе. Кад се донесе та одлука ко ће и да ли ће да спроводи нешто од тога, ако смо задовољили еколошке, одлучићемо коначно на основу економских критеријума, али и политичких. Јер то је нешто што је бескрајно битно на нас. Мораћемо да донесемо и политичку одлуку. Никоме није обећано и никоме није дато, Рио Тинто није власник јадарита у Србији, држава Србија је власник. А коме ће дати или неће то је друго питање, тек ћемо да дођемо до тога.

Из Русије, али и и из Кине стигла је порука да се у Србији спрема обојена револуција. Како то оцењујете?

Нама је упозорење јавно издала Марија Захарова испред Министарства иностраних послова. Зар мислите да МИП Русије даје самостално и неутемељено такве изјаве, а да није добило процену безбедносних служби. Нама је и званично достављена информација од руских обавештајних служби да се припрема покушај насилног преузимања власти. Подсетићу да смо ми на то упозорени одмах после децембарских избора, па се и десило насиље на улицама Београда. Није га нико провоцирао ни изазвао него се насиље плански десило. Велике силе не говоре такве ствари ако нису потпуно сигурне у то јер би то значило губитак њиховог ауторитета. Ко ће им веровати следећи пут? А кад изађу две суперсиле и кажу тако нешто онда је то тако. И одмах да кажем, није то за нас изненађење.

Наравно да смо све знали. Да то не знамо не би то било заустављено. И увек молим, немојте више, пробајте да се вратимо у скупштину. Насиље у Србији неће проћи никад више.

У кинеском извештају се помиње америчка Национална фондација за демократију и да она финансира неке невладине организације у Србији. А из невладиних организација кажу да добијају новац за развојне пројекте, као и да сама држава Србија добија паре од УСАИД...

Држава кад добије новац од неког, знате за шта је добила и то се да проверити. За шта сте га ви добили? И зашто баш ви? Како тај НЕД никад не да неке паре Колу српских сестара, народним кухињама на КиМ?

Прочитајте ОВДЕ о могућем уласку Маска у будући Трампов кабинет

Извор: Правда / Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА