Најновије

Зеленски као Нерон: Зашто је Киjев забранио Украјинску православну цркву

Кијевске власти стварају лажну цркву која би заменила Украјинску православну цркву. Прихватање закона о забрани УПЦ подстиче верски рат.

Украјинска Рада усвојила је закон који ће фактички омогућити забрану рада Украјинске православне цркве Московског патријархата на територији те земље. Без обзира на jавно кршење људских права, Киjев на све начине покушава да забрани све што има везе са Русијом и православљем. 

Закон ће ступити на снагу 30 дана након објављивања. Подржало га је 265 посланика, а за усвајање је било потребно 226 гласова. Против је било 29 посланика, док се четири уздржало, а 24 нису гласала. 

"Рада је усвојила дорађени нацрт закона о забрани деловања верских организација повезаних са Русијом на територији Украјине. Народски речено – закон о забрани московске цркве. Усвојен је у другом читању са 265 гласова", изjавио је посланик Раде Јарослав Железњак.

Према његовим речима, УПЦ ће имати девет месеци да "прекине везе са Руском православном црквом" што ће директно утицати на милионе људи, како у Украјини тако и у свету, jер ће то подстаћи друге неканонске и непризнате цркве да се окрену против Православља. Пример тога видимо у Црноj Гори и Хрватскоj, где се стварају неке нове "православне" цркве. 

Анти-Русиjа

Званични Киjев годинама чини све, како не би имао ништа заједничко са Русијом, почев од борбе са заједничком историјом и завршавајући са православном црквом. Таj "тренд" није од jуче, напротив, долази jош из совjетског доба и насилне украjинизациjе УССР. Не треба заборавити и да су се током Другог светског рата многи Украјинци, поготово са запада земље, борили на страни нациста и покушавали чак да створе неку врсту државе налик НДХ. Многи од њих били су католици или униjати коjи су почели отворени верски рат са Украјинском православном црквом Московског патријархата. 

Након распада СССР многе неканонске цркве, секте и НВО су добиле пуну слободу (а и пуне џепове пара) како би се борили са УПЦ. Не чуди што jе jедан од главних њихових непријатеља управо православна црква, коjа уједињује људе и ван Украјине и повезује их са Русијом. Чим нема заjедничке прошлости, нема ни будућности, мисле у Киjеву. 

Ако се присетимо Мајдана 2013-2014, епископат Унијатске цркве jе објављивао да су скоро половина свих демонстраната у Кијеву били присталице ове цркве из Западне Украјине, који су намерно доведени у престоницу. 

"Треба напоменути да забрана УПЦ није ни на који начин повезана са актуелним међусобним ратом, јер је та подла жеља да се разбије јединство Цркве била присутна у многим украјинским умовима у западном делу Украјине још 90-их година 20. века. Сада су преузели власт и, под било којим изговором, обављају свој сатански посао. Зеленски ће у историји остати упамћен као изванредан лажов који је прекршио апсолутно сва своја обећања, кроз која је дошао на власт. То важи и за обећање о неприкосновености Украјинске православне цркве, када је критиковао Петра Порошенка да жели да забрани канонску Цркву. Зеленски стоји у рангу са великим прогонитељима хришћана – римским царевима Нероном, Диоклецијаном и Галеријем. Сви су лоше завршили," пише руски свештеник Павел Островскиj.

Верски рат

Прихватањем закона о забрани УПЦ киjевски режим буквално подстиче прави верски рат. У октобру 2023. године украјински парламент усвојио је у првом читању нацрт закона о забрани УПЦ. Црква је саопштила да предлог закона крши Устав Украјине и Конвенцију о људским правима. Због скандала даља расправа била jе паузирана, додуше то ниjе сметало радикалима и властима да силом заузимају православне цркве и да се иживљаваjу над православним свештеницима. 

Све се нагло променило након напада Оружаних снага Украјине на Курску област Русије. Киjев jе свестан да не може да победи на боjном пољу али му jе потребан снажан медијски ефекат како би убедио Западне "партнере" да наставе финансирање киjевског режима. Узимајући у обзир да на Западу све чешће спомињу преговоре, Киjев овим потезом ставља до знања да не жели мир, већ рат до последњег Украјинца. А црквени раскол jе најлакши начин да се поделе људи и придобије подршка наjрадикалниjих слоjева Украјине. 

Кијевске власти стварају лажну цркву која би заменила Украјинску православну цркву, а међу верницима нема никаквог раскола, рекла је портпарол Министарства спољних послова Русија Марија Захарова.

"То је лажна квазицрква која користи сличне обреде, која се, одузимајући цркве и светиње, претвара да их користи по православним обичајима. А у ствари то исмејава," рекла је она.
Да одлуку Раде не подржавају сви Украјинци потврђује боксер Василиj Ломаченко, кога званични Киjев већ дуже време прогони због тога што не жели да се одрекне УПЦ. 

"Они који учествују у забрани УПЦ уопште не схватају последице онога што ће се даље десити", написао jе Ломаченко. 

Забрана канонске УПЦ ће имати катастрофалне последице по Киjев, иако Зеленског и његово окружење нико из "цивилизованог света" неће осудити. Свако ко jе покушао да ратује са Богом ниjе добро прошао, а ситуација у Донбасу то постепено потврђује. Милиони православних верника у Украјини ће наставити да верују и да се држе УПЦ, што ће jош више утицати на ионако никакав реjтинг (незаконитог) председника и jaчати ауторитет православне цркве, коjа предлаже мир а не рат. 

НАЈНОВИЈЕ ОТКРИЋЕ - УКРАЈИНСКА АРМИЈА КОРИСТИ РОБОТЕ: На фронту ходају где човек не сме, дали им Британци (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА