Најновије

Би-Би-Си брани осумњиченог за злочине над Србима: Да ли је Дураку терориста из ОВК или недужни дека

Јавни сервис Британије објавио је "топлу људску причу" о Албанцу с британским држављанством оптуженом за ратни злочин.

Канцеларија за спољне послове, Комонвелт и развој Уједињеног краљевства подржава британског држављанина, Албанца Садика Дуракуа родом из Ђаковице који је 17. априла ухапшен на граничном прелазу Батровци, због сумње да је на Космету починио ратни злочин.

Породица човека за кога српски органи реда тврде да је бивши припадник терористичке ОВК, у међувремену, путем британског јавног сервиса лобира у Дуракуову корист, представљајући га као "деку из Брајтона" заточеног на основу "слабих доказа", оца троје деце,  и "уплашеног" човека који је недавно имао срчани удар и "потребни су му лекови на рецепт".

У "топлој људској причи" коју је објавио Би-Би-Си, Дуракуова породица тражи додатну помоћ Британије, називајући оптужбе против њега "неоснованим и политички мотивисаним".

У делима за које се сумњичи педесетчетворогодишњи Дураку, међутим, нема ничег ни топлог ни људског. Он је, наиме, оптужен да је "заједно са више НН лица током 1999. на подручју општина Ђаковица, Призрен и Пећ, као припадник тзв. Ослободилачке војске Косова тукао, физички и психички малтретирао и пљачкао цивилно становништво".

Прича чији је мотив да хуманизује потенцијалног некадашњег терористу, међутим, обилује како лажима, тако и полуистинама. За почетак, тврди се да је Дураку рођен на Косову, које је "у то време било део Југославије", што поприлично говори о пристрасности британских новинара, који одбијају да прихвате чињеницу да је Космет и дан данас део Србије.

"У априлу, господин Дураку је ухапшен док је прелазио српско-мађарску границу - пут којим је ишао много пута раније. Овога пута га је привела српска гранична полиција и оптужила за ратне злочине који је наводно починио као припадник ОВК. Истог дана, српске власти су притвориле преко 1.000 других, али је само мали број на крају оптужен", тврди Би-Би-Си.

Дураку је, истине ради, ухапшен истог дана када је министарство унутрашњих послова Србије спроводило појачану контролу свих путника на граничним прелазима и вршило безбедносне провере у циљу веће сигурности и безбедности грађана.Тада је, на згражавање Приштине и њихових савезника, на прелазу Батровци контролисано неколико аутобуса са Космета, а приведена су четири припадника такозване косовске полиције. Куртијев режим тврдио је да је то био "одговор Србије на гласање у Савету Европе" за чланство Косова у тој организацији.

Дуракуова породица тврди да су оптужбе под којима је он ухапшен непоткрепљене, да он никада није био умешан у рат, није био припадник ОВК и да није учествовао ни у каквом насиљу.

Наводе да су прикупили обимну документацију како би доказали да је он био у Уједињеном Краљевству и да он није имао неопходна документа да из те земље излази од децембра 1998. до стицања држављанства 2002. године.

Адвокат Дуракуа из Велике Британије, Мајкл Полак тврди како се цео случај заснива на писму"од српског појединца који вероватно живи у Немачкој", а који наводно не делује као да је "права особа".

Писмо му, каже, не делује као да је послато са праве адресе и наводно садржи позиве да се Дураку "мучи" док "истина не изађе из њега".

Полак тврди да је "веома необично заснивати случај за озбиљан злочин попут ратног злочина на оваквом документу", и наводи како је писмо "или измишљено или га је саставио неко ко нешто замера Дураку".

"Ово је оптужба за ратне злочине заснована заиста слабим доказима овог писма", додао је он, тражећи да Дураку буде пуштен уз кауцију да би се вратио у Британију.

Стефан Јовановић, из Центра за међународне односе и одрживи развој, истраживачког центра са седиштем у Београду, рекао је Би-Би-Сију да у поступању у случајевима ратних злочина Србија има "огромна искуства" и да очекује да ће Дураку добити правично суђење. 

Према прописима, Дураку би могао у притвору бити шест месеци док тужилаштво гради своје доказе и одлучује да ли ће наставити са суђењем.

УКРАЛИ МОТОР ПОШТЕНИМ ГРАЂАНИМА У КУРСКОЈ ОБЛАСТИ: Руски дрон снимио њихову последњу вожњу (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА