Најновије

ОФИЦИРИ ДИГЛИ УЗБУНУ! Нико се није спремао за овакав сценарио!

Пољске оружане снаге су у опадању и у случају сукоба с Русијом, погинуле би у рововима, тврде пољски официри у новој књизи "Војска у рушевинама", чије је делове објавио информативни портал Онет.пл.

- Шта би се догодило када би Руси дошли код нас? Шта да кажем? Ми лепо умиремо у рововима, јер муниција неће стићи, а сами је не производимо - рекао је један од официра аутору књиге.
Такође, војни официр је указао на то да су политичари из партије Право и правда, која је владала Пољском до краја прошле године, обманули јавност, уверивши народ да ће створити војску од триста хиљада војника.

- Ако су нове структуре и створене, то је био канибализам. То је нешто због чега и политичари и војска морају одговарати пред државним трибуналом. Делови војске који су имали борбене способности, данас их више немају - рекао је он.

Искусни борбени официр и предавач на војној академији описује тренутно стање модерне пољске војске као "неприхватљиво" за тренутну геополитичку ситуацију.
- С обзиром на ниво савремених претњи и изазова с којима се суочава, њено стање је неприхватљиво. Војска као војна компонента није у стању да спроведе одредбе устава, а самим тим није у стању да ефикасно штити границе државе - наглашава он и додаје:

- Овај распад није започео пре осам година. Посматрамо га већ 20 година. Након уласка у НАТО, политичари су почели да заваравају јавност. Рекли су да нам не треба развој оружаних снага. Подсећам да је, када смо ушли у НАТО, војска имала 198 хиљада војника, а постојала је и обавезна војна служба. Потенцијал, могућности и ресурси, укључујући и резерве, били су далеко већи него сада. 

Како он каже, најважнији ресурс сваке војске, о којем често заборављамо када говоримо о уговорима, опремању и модернизацији, јесу људски ресурси.

- Једноставно речено — војници, којих ми немамо довољно - закључује официр.

РУСКА ВОЈСКА НЕ СТАЈЕ! Ослобођено Желано

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА