Најновије

Представљање едиције и романа "Аутсајдери", четвртак у 18х, Делфи СКЦ

У четвртак 22. августа у 18 сати у кафетерији Букмаркер књижаре Делфи СКЦ, Краља Милана 48 (улаз из Ресавске), биће представљена нова Лагунина едиција „Аутсајдери“ и истоимени роман С. Е. Хинтон.

Фото: Лагуна

Едиција ће обухватати дела 20. и 21. века у циљу упознавања публике с прозом која пружа дубок увид у (пот)културу младих, у изазове, тежње и искуства младих људи у различитим окружењима и временима. Иако говоре о стварним проблемима младих, књиге којима отварамо едицију не обраћају се искључиво младима. Ову прозу могу с једнаким менталним и емоционалним ангажманом читати припадници свих генерација.


Прва књига која отвара нову едицију је роман „Аутсајдери“ С. Е. Хинтон у преводу Бране Радевић-Стојиљковић по којој је и Френсис Форд Копола снимио истоимени филм. О књизи ће говорити Иван Миленковић, књижевни критичар, Душан Николић, књижевни блогер и преводилац, и Јања Стјепановић, уредница.

Роман прати животе групе тинејџера који живе на ивици закона.

Живот је пун изненађења, али четрнаестогодишњи Понибој Кертис не би се с тим сасвим сложио. Он зна да може да рачуна на своју старију браћу Дарија и Содапопа. Зна да може да рачуна на своје пријатеље, праве пријатеље који му чувају леђа у свакој ситуацији. Такође зна да може да рачуна на проблеме са буржујима, бандом богате деце која уживају у пребијању „грисера“ попут Понибоја и његових пријатеља. Једне ноћи након недужног сусрета с две девојке из више класе напетост расте, остављајући једног буржуја мртвог, а Понибој и његов пријатељ Џони беже да спасу своје животе. Убеђени да у њихову верзију догађаја власти неће поверовати, дечаци се крију све док их херојски чин не доведе у центар медијске пажње.

Роман је објављен крајем шездесетих година 20. века и експлодирао је на књижевној сцени својим суровим, аутентичним приказом живота младих, разбијајући тада доминантне (површне) представе адолесценције. С. Е. Хинтон написала је „Аутсајдере“ са седамнаест година, и одмах по објављивању постали су планетарни хит, али и били забрањени због приказивања насиља банди, опијања малолетника, као и породичне дисфункционалности. Књига је, међутим, и данас део наставног плана у средњим школама у Америци.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА