Најновије

ШТА СЕ ТО СКРИВАЛО У ВЕЗИ БАЈДЕНА? Сада је све потпуно јасно

Бајден уопште није требало да се кандидује за други мандат, наводе уредници "Вашингтон поста"

Амерички председник Џозеф Бајден није требало ни да покушава да тражи реизбор, а његово особље је прикривало опадање његових когнитивних способности све док више нису имали куд, наводи "Вашингтон пост" у редакцијском коментару.

"У ретроспективи, господин Бајден није требало да тражи реизбор. Дебата (с Доналдом Трампом) 27. јуна била је гора од тек лоше ноћи, како је председник касније тврдио. Овај 81-годишњак је дуго показивао знаке опадања, али његов ужи круг је радио на томе да то сакрије", написали су уредници америчког листа.

Било би боље за САД, даље тврде, да је Бајден одустао од трке за реизбор након "изненађујуће добрих резултата" који су демократе освојиле на међуизборима 2022. године. Да је остао у трци, "онемоћали господин Бајден на челу обесхрабрене партије би вероватно изгубила у новембру". 

Како се наводи у тексту, Бајден "заслужује признање" јер је одустао од власти и дао шансу новој генерацији лидера, "иако се то догодило унутрашње партијске махинације, а не путем гласачке кутије".

Бајден ипак остаје председник до јануара, напомиње амерички лист, а платформа демократа и даље обећава "други Бајденов мандат", док се он у документу од 92 странице помиње 287 пута, а Камала Харис свега 32 пута.

Бајден је већ на инаугурацији био најстарији амерички председник у историји, а још током предизборне кампање 2020. је оптуживан да је сенилан и дементан. 

Ипак, особље Беле куће и већина америчких медија су правдали његово физичко и когнитивно опадање као последице муцања у детињству. 

Непосредно после катастрофалног наступа на дебати с Доналдом Трампом, његови присталице су и даље тврдили да председнику ништа не фали, а актуелни председник тврдио да га само Бог може натерати да одустане од трке за реизбор. 

Неколико дана након што се средином јула заразио ковидом 19, Бајден је на Иксу саопштио да одустаје од своје кандидатуре и да подржава своју потпредседницу Камалу Харис као демократског кандидата. 

Инсајдерски извори су тврдили да је бивша председница Представничког дома Ненси Пелоси одиграла пресудну улогу у убеђивању Бајдена да се повуче. 

"Извели су државни удар против председника Сједињених Држава", рекао је за Фокс њуз почетком августа бивши председник и актуелни републикански председнички кандидат Доналд Трамп.

"До потпуног пораза непријатеља": Медведев открива када Украјина може да очекује преговоре

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА